Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szerdán még ugyan összeül a Vasutasok Szakszervezet, de ez már csak formalitásnak tekinthető, mielőtt a szakszervezet elindítja a kollektív munkaügyi vitát.

A VSZ elnöke azt mondta az atv.hu-nak, hogy már a héten kezdeményezik minden bizonnyal, és ha nem érkezik a munkavállalók egészére kiterjedő érdemi javaslat, akkor – bár „furcsa sztrájk” lenne –, de az „össze tehervonatot megállítanák” – árulta el Meleg János.

Patthelyzet alakult ki a MÁV-nál, miután a kiderült: a MÁV vezetésének semmilyen felhatalmazása nincs bérajánlat megtételére. Legalábbis ez derült ki a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) közleményéből a legutóbbi forduló után.

A szakszervezeti elnök az atv.hu-nak elmondta, hogy keresetnövekedésben gondolkodnak, ami elsődlegesen alapbérfejlesztést jelent a premizált munkakörön kívülieknek, a mérnöktől kezdve egészen a pályamunkásig bezárólag.

A 8%-os emelés persze megtörtént már 2020-ra, de csak azokban a munkakörökben, ahol ezt kvázi kötelező jelleggel kellett megtenni a minimálbér és a garantált bérminimum miatt, ami a 38 ezer vasutas munkavállaló egy szűkebb rétegét érinti – mondta el Meleg János. Majd hozzátette: „ezt nem tekintjük bérfejlesztésnek”.

Mint mondta, azt szeretnék, ha minden munkavállaló legalább 10%-os bérfejlesztést kapna alanyi jogon. Emellett az ún. hűségpénzzel foglalkoznának, hiszen eddig 15 ezret kaptak azok, akik már 15 éve vannak a cégnél, a szakszervezet ezt szeretné most megduplázni, és 30 ezer forintra emelné.

A VSZ egyébként február 19-én, vagyis szerdán ül össze, hogy munkaügyi vitát kezdeményezzenek. Meleg János elmondta, hogy ezen az ülésen kéri az elnökség felhatalmazását ennek megindítására, amely szerinte nem fog akadályba ütközni a testület részéről.

Mint mondta, ha van rá esély, akkor a négy vasutas szakszervezet együttesen adná be a kollektív munkaügyi vitát. Bízik abban, hogy egység lesz a felek között. De ha valamiért mégsem – árulta el kérdésre válaszolva –, ők akkor is benyújtják, a felhatalmazás megszavazása esetén.

A kollektív munkaügyi vita benyújtása után azonnal tárgyalásokat kell kezdeni, ahol már a munkáltatónak ki kell tennie az ajánlatát, ha hat napon belül nem lesz sikeres, akkor pedig megnyílik az út, hogy megindítsák a sztrájkot.

Erre már a héten sor kerülhet, csütörtökön vagy pénteken, ez nagyban függ a többi szakszervezettől is. Ha ugyanis „egyben van”, akkor nekik is megéri várni egy napot – tette hozzá Meleg János. A munkaügyi vitán – tette hozzá – már a tulajdonos képviselője is jelen van, ami a MÁV esetében, az állam képviselőjét jelenti. Ha itt elhangzik az a 10%, akkor már érdemben van esély ara, hogy a keresetnövekedés további részéről is, vagyis a teljesítményösztönzésről.

Ennek hiányában azonban „egy nagyon furcsa sztrájk” lenne, hiszen a személyszállítási törvény korlátok közé szorítja őket, vagyis a vonatok 66%-ának közlekednie kell. Így olyan sztrájkhoz fognak folyamodni, ami a törvényességnek is megfelel.

Az előzőekben említettek ugyanis nem vonatkoznak a teherszállításra, így, mint mondta, „az összes tehervonatot meg fogjuk állítani”. Bár a sztrájkjog korlátok közé szorítja személyszállítást érintő munkabeszüntetést, a szakszervezeti vezető sejtelmesen emlékeztet rá, hogy mér egy felsővezeték-szakadás, vagy egy, az esztergomi vagy váci vonalról kimaradó vonat is micsoda felfordulást tud okozni.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here