Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Megjelent az Orbáni-politika legújabb ámokfutása, az úgynevezett  kerettantervek, eddig már több mint 60 oktatási intézmény tanárai és diákjai, valamint több mint 20 szervezet csatlakozott az új Nemzeti alaptanterv ellen tiltakozók csoportjához, a petíciójukat alig pár óra alatt 20 ezren írták alá

 

Megjelentek a kerettantervek, amiket a 2020. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben (1., 5., 9. évfolyamokon, valamint a 6 évfolyamos gimnáziumok 7. évfolyamán) vezetnének be és az új NAT alapján készültek.

Ám ez nem aratott szakmai körökben osztatlan sikert, ugyanis egyre több és több iskola tanári gárdája és diákja csatlakozik az új Nemzeti alaptanterv elleni tiltakozáshoz. Sokan az új NAT visszavonását követelik, hiányolják a nyilvános és szakmai egyeztetést és korszerűtlennek tartják a dokumentumot. Az Eduline szakportál összegyűjtötte, hogy, kik is tiltakoznak eddig a Nemzeti alaptanterv ellen.

A január végén megjelent Nemzeti alaptanterv kritikusai között egy pécsi iskola volt a legelső. A Pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanári munkaközössége az első tantestületi közösség, amely testületileg adott ki tiltakozó nyílt levelet az új NAT ellen. A magyartanárok kezdeményezéséhez az iskolán belül később csatlakoztak még a művészeti tárgyakat oktató tanárok is:

„Úgy gondoljuk, nem lehetünk kiszolgálói annak a NAT-nak, mely egyeztetés, érdemi vita nélkül, tartalmát és szerzőit a szakma előtt titokban tartva született. Ebben az országban a mi felelősségünk sem kisebb, mint a politikusoké. Nem kívánunk végrehajtói lenni a politika és az ideológia által vezérelt oktatáspolitikának, amely még tovább ront a közoktatás helyzetén” – áll a munkaközösség Facebookon közzétett nyílt levelében.

Ezt követően még többen csatlakoztak a tiltakozáshoz, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete de „konzervatív gimnáziumigazgatók” (nevű szerveződés) is elmondták a véleményüket.  Az iskolaigazgatók borzalmasnak tartják, hogy a Nemzeti alaptanterv nem pedagógusszakmai, hanem politikai kérdésként nyilvánul meg.

Aztán jöttek az elit iskolák. A budapesti Eötvös József Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium is nyílt levélben csatlakozott az új NAT bevezetése elleni tiltakozáshoz.

A Eötvös József Gimnázium tanárai egyetértenek az eddig NAT-kritikákkal, elsősorban azért utasítják el a szeptemberi bevezetést, mert a megjelent szöveg nem széleskörű szakmai egyeztetéssel készült. Készítői nem vették figyelembe sem a pedagógiai szakemberek, sem a tanárok, sem a szakmai szervezetek, sem a tudományos kutatók, sem a művészetekkel alkotó módon foglalkozók véleményét.

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium és a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárai is csatlakoztak a tiltakozókhoz. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai egy fotóval tiltakoznak az új NAT bevezetése ellen, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tantestülete pedig nyilvánosan tiltakozik a Nemzeti alaptanterv „kidolgozási módja, korszerűtlen tartalma és bevezetésének a tanév beosztását és az iskolák működését semmibe vevő ütemezése ellen”.

A napokban pedig a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai és a budapesti Szent István Gimnázium tanárainak egy része is csatlakozott a tiltakozókhoz.

Nemrég az állami egyetemek irodalomtudományi tanszékei-intézetei hoztak nyilvánosságra egy tiltakozó nyilatkozatot, amiben többek között kifogásolják a törzsanyag mennyiségét és az erre fordítandó óraszám arányát, illetve a kötelező szerzők és művek kiválasztásában az esetlegességet, a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyását.

Ezen felül számos szervezet  is kinyilvánította már elégedetlenségét az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban. Szakmai kritikát készített a NAT-ról többek között a Magyartanárok Egyesülete, a Történelemtanárok Egylete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Civil Közoktatási Platform, a Nyelv és Tudomány, a Szépírók Társasága, Fiatal Írók Szövetsége, de számos oktatásszakértő, pedagógus és egyetemi oktató is felszólalt. Illetve félszegen, de állást foglalt a Magyar Tudományos Akadémia, és kicsit keményebb véleményt fogalmazott meg az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya a napokban.

A tiltakozások mellett pedig  petíció is elindult. A NAT 2020 Nem petíciót elindulása (amit ide kattintva alá is tudsz írni!) után három órára több mint húszezren írták alá, ami a Magyartanárok Egyesülete részletes szakmai bírálatát idézi, és kéri erre hivatkozva a NAT-ot elutasítók aláírásait.

A propaganda média nem fog beszámolni a tanárok legújabb tiltakozásáról, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot Facebookon, hogy minél több emberhez eljusson, már megint mit művelnek Orbánék.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here