Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A MÁV-Start évek óta elhanyagolja járműveinek karbantartását: több mint 50 kényelmes, 200 km/h sebességre alkalmas EuroCity-kocsi vár hosszú ideje javításra, a légkondicionált Metrovagonmas motorvonatok mindössze 60%-a közlekedik, az 5 éve beszerzett osztrák személykocsik jelentős része félreállítva pusztul, a ‘80-‘90-es években gyártott Ganz motorvonatoknak pedig a felét sem tudják forgalomba állítani- írja a Közlekedő Tömeg Egyesület nyílt levelében, amít változatosok nélkül közlünk: 

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Magyarországon évről évre növekszik a személygépkocsik száma. Egyre több embernek van rá lehetősége, hogy ha elégedetlen MÁV-csoport szolgáltatásával, inkább autóba üljön, ez viszont aggasztó következményekkel jár: a nagyvárosokban és környezetükben állandósultak a torlódások, a levegő károsanyag-tartalma nem ritkán meghaladja az egészségügyi határértékeket, évente több mint 500-an halnak meg közúti balesetben. Ennek fényében nem kérdés, hogy a vasútnak fel kell vennie a versenyt az egyéni közlekedéssel, mégpedig nemcsak a budapesti elővárosban és az InterCity-járatokon, hanem minden vonalon.

Elismerésünket szeretnénk kifejezni az elmúlt évben elért eredményeikért: jelentős fejlődést hozott a zalaegerszegi, szombathelyi gyorsvonatok menetidejének csökkentése, a balatoni vonatokon az étkezőkocsik forgalomba állítása, a mobilos bérletértékesítés bevezetése, továbbá a közösségi médiában való aktív jelenlét, az új jegyautomaták beszerzése és a bal parti körvasúti személyszállítás elindítása esetében is komoly előrelépésről beszélhetünk.

Egyesületünk álláspontja szerint azonban a színvonalas vasúti közlekedés alapja a megfelelő műszaki háttér és a jól karbantartott járműpark: komolyan befolyásolja az ingázók eszközválasztását, hogy milyen korú és színvonalú szerelvényekkel utazhatnak, a MÁV-Start ebből a szempontból pedig sajnos nem jeleskedik. Több száz végletekig elavult, 40-50 éves, klímaberendezés nélküli, tuskófékes személykocsi közlekedik az országban. A készülő IC+ kocsik és a hamarosan forgalomba álló KISS motorvonatok nem lesznek elegendőek minden ilyen jármű kiváltására, ezért úgy gondoljuk, maradéktalanul ki kell használni a már meglévő, korszerűnek számító járműveket is.

Egyesületünk részletesen figyelemmel követi a MÁV-Start járműveinek állapotát. Év elején közérdekű adatigénylés keretében megkaptuk a vasúttársaságtól a személyszállító vonatok összeállítási rendjét (SZVÖR) és a járműpark adatait tartalmazó táblázatot, melyekből az derült ki, hogy az elmúlt egy évben két Talent motorvonat és néhány EuroCity-kocsi ugyan ismét forgalomba állt, érdemi előrelépés mégsem történt az ügyben, sőt, bizonyos típusok esetében romlott is a helyzet.

A ‘90-es években beszerzett 169 darab kényelmes, légkondicionált, 160 illetve 200 km/h sebességre alkalmas távolsági személykocsi közül a január 15-i adatok szerint 54 nem vehet részt forgalomban. Jelentős részük már évek óta felújításra vár lejárt fővizsga miatt. A helyzet a fülkés kialakítású CAF-kocsik esetében a legrosszabb: a 12 másodosztályú járműből 4, a 9 első osztályúból mindössze 3 üzemképes.

Sajnos az sem példátlan, hogy egy kocsit rövid idővel a korszerűsítése után alkatrészhiány miatt leállítanak: a Bpmz 20-91 115 pályaszámú jármű 2017 szeptemberében állt forgalomba korszerűsítést követően, 2018 júliusa óta viszont a Keleti pályaudvaron áll. Az Apmz 10-91 100-as kocsit 2018-ban modernizálták, de tavaly június óta szintén nem volt forgalomban egy napot sem. Ezek lényegében az IC+ kocsikkal megegyező színvonalú járművek, viszont felújításuk, javításuk sokkal olcsóbb lenne az új járművek gyártásánál.

A 2002-2004 között gyártott Metrovagonmas motorvonatok klímaberendezéssel és zárt rendszerű mellékhelyiséggel vannak felszerelve, de évről évre kevesebb üzemképes közülük, idén már mindössze 24 darabot adnak forgalomba a 40-ből. Részben ennek köszönhető, hogy a Budapest–Lajosmizse és a Hatvan–Somoskőújfalu vonalakon ismét megjelentek az öreg Bhv kocsikból összeállított szerelvények. Elkeserítő továbbá, hogy a 426 001 pályaszámú alacsonypadlós Siemens Desiro motorvonatot alkatrészdonornak használják, több mint másfél éve nem szállít utasokat. A 426 013 pályaszámú jármű szintén hónapok óta nem közlekedik.

A 2015-ben beszerzett 55 darab használt osztrák személykocsi 160 km/h sebességre alkalmas és tárcsafékkel van felszerelve, de a SZVÖR szerint mindössze naponta 20 darab közlekedik, azonban megfigyeléseink szerint előfordul, hogy még ennyi sem tud forgalomba állni. Ennek következtében a kelet-magyarországi vasútvonalakon továbbra is számos öreg, rozsdaszagú Bhv, Ao, By és fekvőhelyes (!) Bc típusú jármű közlekedik, melyek a központi ajtózárás hiánya miatt kifejezetten balesetveszélyesnek számítanak.

Kifejezetten rossz a helyzet a ‘80-as évek végén és a ‘90-es évek elején készült Ganz motorvonatok esetében is: a 23 motor- és 24 vezérlőkocsiból csak 9-9 darab szállít utasokat naponta. Mivel tágas, széles feljáróajtókkal és tárcsafékkel felszerelt, kedvező energiafelhasználású járművekről van szó, úgy gondoljuk, feltétlenül indokolt a felmerült konstrukciós hibák javítása, illetve a hosszú ideje érvényes fővizsgával nem rendelkező 11 darab vezérlőkocsi felújítása, melyek akár mozdonyvontatású szerelvényben is közlekedhetnének.

Szintén érthetetlen, miért van félreállítva már több mint 4 éve két Amxz és két Bmxz típusú, 160 km/h engedélyezett sebességű, klímaberendezéssel felszerelt betétkocsi, melyek tágas üléselrendezésüknek köszönhetően bármelyik InterCity-vonatban megállnák a helyüket.

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Kérjük, mérlegelje a fent leírtakat. A MÁV-Start összességében több milliárd forint értékű korszerűnek számító, kényelmes járműve pusztul hosszú ideje félreállítva, főjavításra vagy éppen csak egy-egy alkatrész pótlására várva. Véleményünk szerint az olcsónak nem nevezhető jegyeket, bérleteket kifizető utasok joggal várják el, hogy színvonalas, korszerű járművekkel utazhassanak, ezért a helyzet azonnali rendezésére van szükség.

Véleményünk szerint feltétlenül indokolt a Szolnoki Járműjavító kapacitásait lekötő, lassan haladó IC+ projektet függesztése és a telephely erőforrásainak átcsoportosítása, amíg nem készül el mindegyik CAF, DWA, DVJ típusú EuroCity-kocsi, Ganz motorvonati jármű és használtan beszerzett osztrák személykocsi javítása, felújítása. Kérjük, rendezzék azokat a szervezési és finanszírozási nehézségeket, amelyek a Metrovagonmas és a Siemens Desiro motorvonatok alkatrészellátási problémáihoz vezettek, annak érdekében, hogy e járművek legalább 85%-a mindennap forgalomba állhasson.

Kérjük szíves tájékoztatását arról, hogy milyen lépéseket tesz a MÁV-Start Zrt. a fenti problémák megoldása érdekében, mikor fognak ismét utasokat szállítani a hónapok, évek óta tárolóvágányon pusztuló járművek.

Mivel úgy gondoljuk, minden magyar állampolgárnak joga van tudni róla, hogyan gazdálkodik az állami vasúttársaság a közvagyonnal, e levelet honlapunkon és Facebook-oldalunkon is közzétesszük.

Tisztelettel:

Szalay Áron
elnök
Közlekedő Tömeg Egyesület

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here