Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Erdoğan, Orbán Viktor török haverja nem tartóztatja fel tovább a menekülteket, a sajtóhírek arról szólnak, hogy elkezdte ráengedni Európára a menekülteket, miközben egyre élesedik a koronavírus fenyegetettség és Európa összes erejét a járvány megállításra koncentrálja.

Megindultak menekültek csoportjai a törökországi menekülttáborokból Európa felé csütörtök éjjel, miután az Orbán Viktorral igen jó viszonyba lévő török kormány „megnyitotta a kapukat Európa felé” és felfüggesztette a közúti és határellenőrzéseket – írták pénteki török lapok.

Az NTV török hírtelevízió péntek reggel arról számolt be, hogy egy körülbelül 150 fős afgán menekültcsoport tart a Törökország és Görögország közötti pazarkulei határátkelőhöz, miután a Törökország és Bulgária közötti kapikulei átkelőhelynél nem jártak sikerrel.

A Demirören török hírügynökség ezzel párhuzamosan 300 olyan menekültről írt, aki Isztambulból jött és a pazarkulei határátkelőhöz tart. A tévék beszámolói szerint a görög szárazföldi határhoz legközelebb eső Edirne térségben az autópálya mentén is gyalogolnak menekültek.

A szír menekültek mellett az évek óta Törökországban élő iráni, iraki, marokkói és pakisztáni menedékkérők is a határra tartanak. Azonban fontos megjegyezni, nem tudni, hogy a hírek hatására pontosan hány török területen rostokoló menedékkérő indult útnak, mint ahogy azt sem, hogy a török határőrizet már most átengedi-e az érkezőket.

Az biztos, hogy éjfél óta rendőrség és a határőrség felfüggesztette a közúti és határellenőrzéseket. A menekülteknek eddig nem volt szabad elhagyniuk azt a várost, ahol a hatóságok elszállásolták őket, és ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrizték.

A döntést a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője, Ömer Çelik jelentette be helyi idő szerint hajnali 1-kor, nem sokkal azután, hogy a szíriai Idlíb tartományban légitámadás ért egy török katonai épületet. A török kormány az Aszad-rezsimet és az orosz kormányt vádolja a támadással, amelyben a legfrissebb hírek szerint 33 török katona vesztette életét.

A gyilkos rezsim és a támogatói a lehető legnagyobb árat fogják fizetni azért, hogy hátba szúrtak minket.– jelentette ki Çelik. Ugyan az nem világos, hogy mi a közvetlen logikai kapcsolat az Idlíb tartományban dúló harcokban egyre nagyobb katonai erővel résztvevő török hadsereget ért támadás, és a 3,7 millió – többségében szíriai – menekültet Törökországban tartó egyezmény felmondása között, de Çelik rámutatott arra a valós jelenségre, hogy december óta csaknem egymillió ember menekült el otthonából, és ez a tömeg a front és a fronttól északra húzódó, eddig lezárt török határ közé szorult, egyedül a török hadsereg és a vele szövetséges milíciák által ellenőrzött, de hihetetlenül túlzsúfolt észak-aleppói határsávban húzhatták meg magukat.

Çelik azt mondta, hogy a Szíriában zajló támadások miatt „mozgolódás van” mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében. Azt mondta, hogy Törökország már korábban bejelentette, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán.

Törökország ezt a döntést ráadásul akkor hozta meg, amikor is Európa országai azzal küzdenek, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését, nem lehet ragozni hogy az Orbánnal folyamatosan parolázó török kabinetnek ez milyen aljas húzása volt.

Alig 3 hónapja járt legutóbb Budapesten Recep Tayyip Erdogan és találkozott Orbán Viktorral. Orbán akkor úgy fogalmazott Törökország stratégiai partnere Magyarországnak a biztonság és a migráció kérdésében is .

A török elnök ekkor a közös sajtótájékoztatón kiemelte : csaknem 4 millió menekült tartózkodik Törökországban, közülük sokan mennének tovább Európába, de “az együttműködés miatt mi türelmesen feltartóztattuk ezt a tömeget”.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here