Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Folyamatosan jelennek meg koronavírussal kapcsolatos álhírek az interneten. Ezeket pedig sokszor ellenőrizetlenül osztják meg a felhasználók. A szociológus szerint, az emberek bizonytalanok a vírus miatt kialakult helyzetben, ezért megpróbálnak minél több információhoz jutni. Az álhírek és rémhírek terjesztése bűncselekmény, akár 3 év börtön is adható érte- készített erről összefoglalót az ATV

 

„Egy olasz orvos Corona-vírusról informáló szövege” – Napok óta ezrek kapták és osztották meg ezt a írást a közösségi oldalakon. Annak ellenére is, hogy a szövegben nincsen forrásmegjelölés és semmi sem bizonyítja a valóságalapját. Még a Gyógyszerész Kamara budapesti elnöke is kiküldte ezt a levelet a kollégáinak. Bár a két írás kísértetiesen hasonlít egymásra, az elnök azt mondta az Indexnek, saját tapasztalatai alapján írta meg az ajánlásokat.

Az általunk megkérdezett szociálpszichológus szerint, a hetek óta külföldről érkező információk bizonytalanságot idéznek elő és beindítják az emberek biztonságra törekvését.

„Alapjába véve az a bizonytalanság ami ilyenkor előáll. Tehát a legrettenetesebb dolog egy ember számára, a kiszámíthatatlanság, meg a bizonytalanság, a kontroll hiánya.” – mondta az ATV-ben Síklaki István szociálpszichológus.

Ez lehet az oka, hogy az emberek minden információba belekapaszkodnak és hisznek neki.

„Gyakorlatilag azonnal megjelentek az olyan átverős e-mailek és közösségi oldal bejegyzések, amikor Kínában megjelent a vírus.” – ezt már a kiberbiztonsági szakértő mondja. Krasznai Csaba szerint nagyon nagy az emberek hírigénye, de csak a kormányzati kommunikációnak és a mértékadó hírforrásoknak szabad hinni.

„Magyarországon is gyakorlatilag az első pillanatoktól kezdve elkezdődtek azok a jól informált információk amik arra utalnak, hogy például már Magyarországon is van fertőzött, például, hogy már megtalálták a vírusnak az ellenszerét, illetve ugye, hogy a hatalom elhallgatja az információkat. Ennek semmiképpen sem célszerű bedőlni, mindenképpen érdemes megnézni a mértékadó hírforrások és a hivatalos kormányzati kommunikáció mit mond ebben az ügyben.” – fejtette ki az ATV híradónknak Krasznai.

A rendőrség néhány hete egy álhíreket gyártó hálózatra csapott le. Többek között arról írtak, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a koronavírussal, és több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés miatt. A rendőrség egy férfit és egy nőt vett őrizetbe, közveszéllyel fenyegetés miatt.

„A rémhírterjesztés a köznyugalom elleni bűncselekmények csoportjába tartozik. Akkor valósul meg, ha közveszély színhelyén, nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt állítanak, vagy való tényt oly módon állítanak, ami a nyugalom megzavarására alkalmas.” – nyilatkozta az ATV-nek  Székely Andrea, jogász. A rémhírterjesztés írásban és szóban is megvalósulhat. Akár 3 évig történő szabadságvesztéssel büntethető.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here