Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely szombat délután, ahol a kerületi polgármesterekkel, illetve a fővárosi operatív törzzsel folytatott tárgyalás eredményeit foglalta össze.

Karácsony Gergely elmondta, hogy Budapestnek annyiban szerencséje van, hogy ide lassabban ért el a vírus, mint több más városba, és így lehet tanulni a jó gyakorlatokból. A jó gyakorlat pedig nagyon egyszerű: amennyire csak lehet, le kell állnia a városnak, aki csak teheti, maradjon otthon, kerüljük a találkozást másokkal, de közben ne feledkezzünk meg senkiről.

Karácsony szerint a legfontosabb most az óvodák és a bölcsődék ügye, és ugyan még mindig hatályban van az a kormányrendelet, amely megtiltja az önkormányzatoknak, hogy bezárják ezeket az intézményeket, de úgy tudni, hogy a kormány rendeletmódosításra készül. A főváros ezért arra számít, hogy bezárnak az óvodák és a bölcsődék is hétfőtől,  minden kerületben egy ügyeleti intézmény fog működni, ahova azok a gyerekek kerülhetnek, akiknek ellátását a szülők nem tudták máshogy megoldani.

Kérdésre válaszolva a főpolgármester elmondta azt is, hogy a fővárosi cégeknél, illetve a köztisztviselők közül senkit nem érhet anyagi hátrány amiatt, ha e rendkívüli helyzetben felelős állampolgárként részt vesz a korlátozó intézkedésekben, erre figyelni fognak, és egyben szerinte a kormánynak meg kéne vizsgálnia annak a lehetőségét, hogy hogyan kárpótolják azokat a szülőket, akiknek az iskolabezárások miatt csökken esetleg a fizetésük.

A másik fontos terület a közétkeztetés: a cél az, hogy a rászoruló családok a következő időszakban is hozzájussanak a meleg ételekhez, ezért kerületi szinten fogják megoldani, hogy számukra ugyanúgy elkészítsék és kivigyék a szükséges adagokat.

Karácsony beszélt arról is, hogy a főváros ezen kívül újabb intézmények bezárásáról döntött: a budapesti fürdők csak és kizárólag az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat működtethetik tovább, míg az állatkert teljesen bezár.

A tömegközlekedésben is újabb védelmi lépést vezetnek be: nem lehet többé a buszokra és trollikra első ajtón felszállni, és a sofőrök védelmében pedig az első ülések előtti részt leválasztják a buszon. Hogy az iskolabezárások miatt érdemes-e esetleg csökkenteni a járatok sűrűségén, azt a következő napokban mérlegelik majd.

A főváros ezen kívül úgy döntött, hogy a tömegközlekedés tehermentesítése érdekében ezentúl havi 100 forintos tarifával lehet majd igénybe venni a közbringa-rendszert. Mint Karácsony fogalmazott, adóügyi jogszabályok miatt nem tudják teljesen ingyenessé tenni a Bubikat, ezért döntöttek-e szimbolikus összeg mellet.

Budapest is bevezeti a napi sajtótájékoztatókat: minden délután háromkor mondják majd el, hogy milyen intézkedéseket hoztak a járvány miatt. Ezenkívül a négy alpolgármester vezetésével négy új munkacsoportot is létrehoztak: lesz egy, amely a sok beérkező civil-önkéntes felajánlást és segítséget fogja majd össze, lesz egy, amely a pénzügyi válság mérséklésével, illetve a költségvetés újrahangolásával foglalkozik majd, egy a szociális ellátórendszer működésére, egy pedig a tömegközlekedési kérdésekre figyel.

Karácsony a sajtótájékoztatója végén is arra kérte a budapestieket, hogy a pánikot és a kétségbeesést elkerülve, de készüljenek fel a legrosszabb forgatókönyvekre, mert így lehet esély elkerülni azokat. Szerinte ha most meg tud állni egy kicsit a város, akkor időt lehet nyerni, és akkor talán Budapestet kevésbé gyötri majd meg ez a vírus, mint számos európai várost.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here