Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke vasárnap délután jelentetett meg egy írást „Nemet a teljhatalomra, igent a védelemre! Nemet Orbánnak, igent az embereknek!” címmel. Amiben elég világosan leírják, hogy Orbánék ezt a járvány helyzetet arra igyekeznek felhasznál, hogy  bebiztosítsák teljhatalmukat. 

 

A hírek szerint, a Fidesz frakció a legutóbbi tárgyaláson engedett valamennyit. De nem eleget. Ez két dolgot mutat. Egyrészt kicsit ők is félnek a teljes felelősség magukra húzásától: látják, hogy a vezérelvű hatalom, a döntésekről leszoktatott beosztottak nem uralják a helyzetet, gyakran össze-vissza beszélnek, a düledező egészségügyet nem tudják parancsszóra egy pillanat alatt újjáépíteni.

Másrészt viszont még mindig szeretnék kihasználni a helyzetet a teljhatalom biztosítására.

 

Ez a lehető legcinikusabb árukapcsolás: mások bajából politikai tőkét, előnyt kovácsolni, ami a baj elmúltával is kitart. Jókainál olvashattuk, hogy a nagy pesti árvíz idején az embermentő hősök mellett, ott csónakáztak a zavaros vizeken azok is, akik kirabolták megszorult honfitársaikat. Akik most a járvány utáni időkre is elrabolnák és maguknál tartanák maradék szabadságunkat, semmivel sem jobbak náluk.

Ezért örültem, amikor Tóth Bertalan, majd a többi ellenzéki vezető is világossá tette: nemet mondanak a teljhatalomra. Semmi sem indokolja, hogy korlátlan ideig gyakorolhasson a kormány (ami nálunk persze a kormányfőt jelenti) ellenőrizetlen teljhatalmat.

Azon, hogy törvényjavaslatuk szerint, az Alkotmánybíróság azért továbbra is ellenőrizhetné a kormánydöntéseket, csak kacagni tudok. Ez az Alkotmánybíróság, amelynek valamennyi tagját a Fidesz választhatta ki? Ennél jobban már csak az nyugtathatna meg, ha Polt Péter egyszemélyes feladata volna a kormányzati visszaélések megtorlása.

Ez az előterjesztés több súlyos okból is vállalhatatlan volt. Az egyik az időtartam: az Európai Unió egyetlen országában sem kért és kapott a kormány időhatár nélküli, akármeddig is elnyújtható felhatalmazást a törvények átlépésére.

Ócska az az érv, hogy veszélyes volna a parlamentet összehívni a válsághelyzet meghosszabbítgatására. Ha egyetlen nap alatt le tudnak zavarni egy minden szabályt átíró törvényt, miért ne tudnák az országgyűlés rendkívüli működését, például a „digitális parlamentet” lehetővé tenni és szabályait megalkotni? Amit egy pedagógus két nap alatt meg kellett, hogy tanuljon, arra Kövér László csapata képtelen lenne?

A másik ordító baj a hatalom túlterjeszkedése, a járvány meggátlásán messze túleső területekre. Ki hiszi el egy olyan vezetésnek, amelyik eddig is mindent megtett a média járomba fogásáért, hogy nem arra használná a szerinte „rémhírterjesztő” újságírók, facebookozók bebörtönzésének lehetőségét, hogy a független sajtót, és általában minden kritikus hangot elnémítson?

A harmadik az, hogy a kormány már az eddigi, két hetes veszélyhelyzeti felhatalmazással is  egyoldalúan élt. Voltak helyes intézkedések – részben éppen ellenzéki javaslatok alapján –, hiteltörlesztési moratóriumra, a válságágazatok vállalkozóinak megsegítésére, nagy nehezen az iskolák, óvodák becsukására is.

Ami fájdalmasan hiányzik: a kispénzű emberekre való figyelem. Mindeddig nem egészítették ki legalább a járvány idején magasba szökő infláció erejéig a bespájzolni képtelen kisnyugdíjasok pénzét. Nem gondoskodtak a gyermekükkel otthon maradók jövedelméről, akiknek fizetett szabadsága véges, táppénzre pedig a jelenlegi szabályok szerint nem írhatja ki őket az orvos.

Nem tudni, mi lesz a közmunkásokkal, akiket most nem tudnak csoportos munkavégzésre kirendelni, és azokkal, akiket a kereskedelemből, vendéglátóiparból épp most bocsátanak el.  A Munka törvénykönyvet már e két hét alatt a dolgozó kárára módosították. Soroljam még?

Ezért az eddig megcsillantott engedmények még kevesek, és a hírek alapján, túl általánosak is. Tudjuk, hogy az ellenzék legfeljebb időben feltartóztatni tudja a fideszes törvénygyárat, amelynek pár nap múlva már elég a kétharmada is olyan törvény elfogadására, amelyet nem szégyell. És nem szokott túl szégyenlős lenni.

De ha azt akarják, hogy már most döntsenek, a házszabálytól való eltéréshez még kellenek ellenzéki szavazatok is. Bármilyen lépés támogatásához az ellenzéknek súlyos feltételeket kell állítania és garanciákat kell kapnia. A maga becsületéért és a választói érdekében. Minden állampolgár védelmében.

Remélem, ellenzékünk okos és egységes lesz. Én a helyükben háromféle feltételt biztosan szabnék. Az a legtermészetesebb, hogy a rendkívüli lépéseket lehetővé tevő veszélyhelyzet kihirdetésének legyen időhatára, amelyet a parlament nélkül nem lehet meghosszabbítani. De ez kevés, a felhatalmazás tartalmának is változnia kell.

Kizárt, hogy a járvány idején befoghassák a független sajtó száját! Kedves kormány, maszkot kértünk, nem szájkosarat! Emellett garanciák, és ne csupán távoli ígéretek legyenek a gondban lévők tényleges segítésére.

Az MSZP jó javaslatcsomagot készített, de láttam más ellenzéki pártok, szakszervezetek, szakemberek okos és jogos indítványait is. Az ellenzéki egyeztetés dolga, hogy ezekből válassza ki a legfontosabb teendőket, és ezek megtételére igényeljen biztosítékot. Ha az előterjesztőknek ripsz-ropsz ment a teljhatalom igényét törvényjavaslatba foglalni, menni fog az állampolgárokon segítő szabályok gyors felállítása is.

A Fidesz frakcióvezetője legutóbb azt mondta: azért kéri az ellenzék szavazatát, mert „ez most nem a politikai viták ideje”. Talán nem, bár ezt is tudnám pontosítani. De mindenképpen ideje van az okos javaslatoknak, amelyeket a kormány nem söpörhet le szokott fölényével az asztalról.

Aminek pedig végképp nincs itt az ideje: a szakmai szervezetek, érdekképviseletek, a sajtó, az ellenzék és a mögöttük álló fél ország alpári sértegetésének, „víruspártisággal” való megrágalmazásának.

És ugye abban is egyetértünk, frakcióvezető úr: nincs itt az ideje annak sem, hogy a járvány okozta milliónyi gondot, szenvedést, ijedelmet egy ember, egy kormány a saját hatalma bebetonozására használja fel. Mert ennek, ugyebár, sosem lehet itt az ideje!

A propaganda média nem fog beszámolni arról, hogy Orbánék még a koronavírus járványt is arra akarják használni, hogy tovább építsék teljhatalmukat, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot Facebookon, hogy mindenki lássa milyen aljas a Fidesz ismét.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here