Az Index készített egy összeállítást amiből kiderül, hogy a ma életbelépő kijárási korlátozás hatásár több üzletlánc már ki sem nyit. A bevásárlóközpontok ugyan nem zárják be kapuikat szombattól – hiszen olyan boltok is találhatók bennük, amelyekben alapvető cikkeket lehet vásárolni –, de jóval kevesebb üzlet lesz bennük nyitva, mint amit megszokhattunk.

A pénteki kormányrendelet nem közvetlenül a boltokról, hanem az emberek mozgásáról, vásárlásáról rendelkezik, ez azonban nyilván kihat arra is, milyen típusú üzleteket szabad vagy érdemes nyitva tartani.

A szöveg szerint az élelmiszerboltokba, drogériákban, gyógyszertárakba, trafikokba természetesen lehet menni, de ezen túlmenően nem tiltják meg a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlást sem.

Ebből levezethető, hogy a barkácsboltok, kertészeti árudák, műszaki boltok is kinyithatnak szombattól. Az azonban már nem evidens, hogy mi van például a ruhaboltokkal, optikákkal, lakberendezési boltokkal és egyéb, tipikusan bevásárlóközpontokban található üzletekkel, ezért az Index felkeresett néhányat, és rákérdeztek mire lehet számítani.

A Zara központjában közölték, hogy szombattól az összes üzlet bezár. Mivel a láncolat egy nagyobb, több márkát tulajdonló cégcsoport, az Inditex része, valószínűleg ugyanez igaz a többi boltjukra, így a Bershkára, Pull and Bearre és a Stradivariusra is.

A H&M-nél péntek délután tájékoztatták a dolgozókat, hogy szombattól ők sem lesznek nyitva. A C&A már 4 nappal ezelőtt kitett a honlapjára egy közleményt, miszerint bezárják 1300 boltjukat, és az online vásárlást ajánlják.

A Decathlon is pénteken közölte: minden magyarországi boltra lakat kerül egy időre a dolgozók és a vásárlók védelmében.

A bútor- és lakberendezési boltok határesetnek tűnnek, mert éppenséggel árulnak munkavégzéshez kapcsolódó cikkeket, ettől függetlenül az IKEA például már korábban bezárt magától. Az RS Bútor jelezte az Indexnek, hogy ők nyitva lesznek szombattól is, mivel sok munkavégzéshez szükséges bútor kapható náluk. A JYSK ügyfélszolgálata is azt közölte, hogy nyitva maradnak a korábbi szigorított nyitvatartási rendnek megfelelően (délután 3-ig).

A sürgős szemüveg és kontaktlencse-beszerzés miatt izgulóknak jó hír, hogy az Index úgy értesüt, az Optic World láncolat üzletei nyitva maradnak szombattól is. Az Ofotért a honlapja alapján nyitva lesz, de Vision Express a hétvégére bezár és utána is csak módosított nyitva tartással lesznek elérhetőek.

Péntek este a Libri is közölte, hogy az életbe lépett kijárási korlátozás miatt a Libri könyvesboltok is ideiglenesen bezárnak. A cég közleményében azt írja, hogy a bolti átvétellel kért, függőben lévő online rendeléseket törölniük kellett, az esetlegesen felhasznált törzsvásárlói pontokat a cég jóváírja vásárlók egyenlegén. A házhoz szállítás és a könyvesboltokon kívüli átvétel viszont továbbra is működik, így a korlátozások alatt is lehet könyvet rendelni.

Szintén péntek este az Indexnek írt levelében a Budmil Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hegedűs Vilmos megírta, a Budmil 43 üzlete már március 23-án bezárt, “dolgozóink és a vevők egészségének megőrzése érdekében”. A cég 230 munkatársa jelenleg fizetett szabadságon van, de a sorsuk egyelőre bizonytalan, ugyanis “a kormány nem hoz olyan döntést, hogy az üzletközpontok zárjanak be, így a Bérbeadók kérik a bérleti díjak és egyéb költségek további fizetését”. A cégnek bevétele a boltbezárások után nincs, csak kiadásai.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here