Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbánék a gazdasági válságot enyhíteni akaró csomagjának bejelentésére Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke is reagált Facebookon, mint írja a nyugdíjasoknak most kell a segítség, nem egy év múlva. Íme Lendvai teljes írása:

SEGÍTS, DE NE ÍGY!
A miniszterelnök és néhány minisztere talpig feketében bejelentette a várva várt gazdaságvédelmi csomagot.
AMI JÓ:

1. Jó, hogy Európában az utolsók között most már nálunk is van a gazdasági válságot enyhíteni akaró csomag.
2. Jó, hogy végre előfordul benne a „nyugdíjas” és a „munkavállaló” szó.
3. Jó, hogy fokozatosan visszaállítják a gazdasági világválság idején megszüntetett 13. havi nyugdíja, bár nem világos, erről van.-e szó, vagy minden évben csak egy hetiről.. (Más kérdés, hogy ezek szerint 2009-ben valóban nem volt forrás rá, hiszen 11 évig ők sem találtak fedezetet, és egyelőre jövőre is csak egy hetire.) De épp ezzel kezdődnek a bajok!
AMI BAJ:

1. A tartalékaiból kifogyott kisnyugdíjas nem tud lépést tartani a megugrott élelmiszerárakkal. Neki MOST kell segítség, nem nyomoroghat jövő februárig! Álmomban sem jutott eszembe, hogy idén még a valódi inflációt sem kompenzálják.

2. Nyugdíjasként mondom, magam ellen is beszélek: a 13. havi nyugdíjnak ez a módja NÖVELI AZ EGYENLŐTLENSÉGET. Tudom, annak idején mi is így csináltuk (persze egy kevésbé széthúzott nyugdíjskálán), de hiba volt. Így a 700.0000 forintos nyugdíj után jövőre 175.000 jár, a 70.000-es után meg 17.500. Kell egy minimum- és maximum összeghatár, kell azonnali inflációkövetés, a képtelenül alacsony nyugdíjak azonnali kiegészítése, a fenyegető munkanélküliség közepette a rugalmasabb nyugdíjba vonulás lehetősége.

3. Mi lesz a MUNKANÉLKÜLIEKKEL, akiknek számát a kormány is többszázezerre jósolja? Ki hiszi el, hogy a válság idején 3 hónap alatt mindenki munkát talál pl. egy kisvárosban?.A munkanélküli ellátás (az EU-ban legalacsonyabb) időtartamát viszont nem növelték.

4. Helyes, hogy a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak béréhez a vállalkozások állami hozzájárulást kaphatnak, de az istenért, sok munkahelyen teljesen leállt a munka! Mi lesz azokkal, akiket ÁLLÁSIDŐRE, FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁGRA küldtek?

5. Harmadik hete valamelyik SZÜLŐ vigyáz otthon a gyerekekre. Ha kivették a fizetett szabadságukat, az lassan elfogy. Most fognak átfordulni a fizetetlen szabadság idejébe. Táppénzre hivatalosan nem mehetnek, és még a TB járulékukat is maguknak kell befizetni. Velük mi lesz? És mi lesz a szüleiket, házastársukat otthon ápolókkal, akiknek kevés járandóságát szintén felemészti az infláció? Mi lesz azokkal, akiket eddig segített az önkormányzat, amelyet épp most fosztanak meg a pénzétől?
AMI MÉG KÉRDÉSES:

Természetesen kellenek a vállalatoknak ígért hitelek, beruházás-támogatások (ezek összege adja ki a csomag túlnyomó részét), de ha a most elspórolt jövedelempótlások miatt nincs fizetőképes kereslet. ki veszi meg a termékeiket, szolgáltatásaikat?
Azt már mondani sem merem, hogy ugye nem az ismert klán cégei lesznek az elsők a támogatásra és a kedvező hitelre pályázók között? Ugye most nem úgy lesz, mint egyéb állami támogatások, megbízások elosztásában? Inkább azt mondom kérésként, javaslatként: kétszer ad(na), ki gyorsan ad(na). És talán háromszor is, aki igazságosan.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here