Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Több olyan ország is van, akik egyszer már legyőzték a vírust és sikeresen vették az első hullámot. Enyhítettek a járvány korlátozásokon, aztán jött a második menet- az Index készített egy remek beszámolót, miért is nem bölcs dolog enyhíteni a járványhelyzet korlátozásain

Orbánék egy cseppet össze-vissza beszélnek. Még pár hete a miniszterelnök azt nyilatkozta a járvány hazánkban június vagy július közepén fog tetőzni, aztán egyszer csak betolta május 3-amt, mint a tetőzés cél dátumát.

Ma pedig a rádióban már arról beszélt, hogy május 4-el megkezdik fokozatosan feloldani a korlátozásokat. Emögött nyilván nem az emberek érdeke húzódik meg, hanem kőkemény gazdasági érdekek.

Az index készített egy remek összeállítást, amiből kiderül, hogy vannak országok, melyek sikeresen birkóztak meg a járvány első hullámával, de aztán jött a második menet, a beszámolóból kiderül egyáltalán nem bölcs dolog agyatlanul enyhíteni a járvány intézkedéseken.

Mivel az egész világon végigsöprő koronavírus-járványnak Kína volt a kiindulópontja, logikus lenne azt gondolni, hogy a vírus a hozzá földrajzilag legközelebb lévő országokban okozta a legnagyobb zűrzavart. Ez azonban nagyon távol áll a valóságtól: Szingapúr, Hongkong, Tajvan és a kezdeti tétovázás után Dél-Korea is nagyon hatékonyan akadályozták meg a vírus terjedését, és a világszerte felkúszó fertőzésszám közepette egyértelműen ők voltak a járvány elleni küzdelem bajnokai.

Náluk vezették be a legkorábbi és a legszigorúbb közösségi korlátozásokat, rengeteg tesztet végeztek el, amihez aprólékos kontaktkutatást végeztek, felkészítették az egyébként is magas színvonalú egészségügyi rendszerüket, és folyamatosan részletes és egyértelmű adatokat közöltek. Így aztán nem meglepő módon már azelőtt sikerült kilapítaniuk a járványgörbéiket, hogy a világ más országaiban egyáltalán megértették volna ennek jelentőségét.

Március közepétől április elejéig a korábbiakhoz képest mind a négy országban kilőtt az új esetek száma, és bár a helyzet még mindig sehol nincs az amerikai vagy az olasz állapotokhoz képest, mégis ijesztőnek tűnik az, ahogy a vírus a korlátozások enyhítése után visszatér. Ez ugyanakkor elég csalóka, a növekedésért ugyanis a máshonnan beutazók felelősek. Ez fontos lecke lehet a jelenleg is az első hullámmal küzdőknek.

Az elmúlt hétvégén Szingapúrban a korábbiakhoz képest jelentősen megugrott a fertőzések száma, pedig az országban jelenleg ismét minden beérkezőt karanténba tesznek, függetlenül attól, hogy honnan jött. Az iskolák, valamint a legtöbb munkahely is zárva tart. A berobbanás így is elkerülhető lett volna, ha nem enyhítenek a korlátozásokon.

Nem véletlen, hogy arrafelé Hongkong birkózik meg legjobban a második hullámmal, ahol a kezdeti siker után sem dőltek hátra. Hokkaidó, a második legnagyobb japán sziget is hasonlóan járt, hiába vezették be hamar a korlátozásokat, és hiába fékezték meg így a vírust, a túl korán feloldott korlátozások miatt őket is váratlanul érte a második hullám.

Mindenesetre az így is egyértelmű, hogy ezek az országok összességében továbbra is kiemelkedően jól tartják kordában a vírust, amit egyszer már sikerült is legyőzniük. Amerikában és Európában továbbra is az első görbe araszol (vagy száguld) felfelé, és bár minden ország különböző fázisban jár, összeköti őket az, hogy jelenleg még mindig a görbe kisimításán dolgoznak.

Ez tényleg kulcsfontosságú, a korábbi mintaországok példája alapján ugyanakkor legalább ennyire fontosnak tűnik az, hogy ezt követően elég idő teljen el a korlátozások feloldásáig ahhoz, hogy a vírus ne üsse fel ismét a fejét – nagyobb populáció esetében ráadásul gyakorlatilag fenntarthatatlan a korlátozások feloldása, majd újbóli szigorítása. Az egyértelmű, hogy a távolságtartásra vonatkozó szigorú szabályokat nem lehet a végtelenségig húzni, jelen állás szerint azonban úgy tűnik, hogy két dologra mindenképpen oda kell figyelni.

Az egyik ilyen az, hogy a lehető legtöbb embert megpróbálják letesztelni, minél előbb izolálják a pozitív eseteket, és megakadályozzák, hogy a vírus bejusson a közösségbe. A másik pedig az, hogy bizonyos mértékben továbbra is érvényben kell tartani a távolságtartást. Szingapúr, Tajvan és Hongkong éppen ezzel tudják elérni, hogy a második hullámban is 1 körül tudják tartani a reprodukciós számot, így le tudják követni az egyes eseteket, és meg tudják akadályozni a gócpontok kialakulását.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here