Szerda éjjel két új kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben a kijárási korlátozás enyhítésével kapcsolatban.

Orbán Viktor szerda este a közösségi oldalára feltöltött videóban jelentette be, hogy a védekezés új szakaszba léphet, megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de csak fokozatosan és szigorú menetrend szerint.

A miniszterelnök elmondta, mivel a fertőzés leginkább Budapesten és környékén összpontosul, ott a kijárási korlátozások továbbra is életben maradnak. Vidéken viszont a kijárási korlátozás helyett új védelmi intézkedéseket hoznak.

Az üzletek időkorlátozás nélkül nyitva tarthatnak, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei is megnyithatnak, a szabadtéri strandok is látogathatóak lesznek. A másfél méteres távolság betartása és az arc eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel viszont az üzletekben és a tömegközlekedésben mindenhol kötelező lesz – jelentette be a kormányfő.

De beszélt arról is, hogy péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak a vasárnapi anyák napja miatt.

Szerda este meg is jelent a Magyar Közlönyben két új rendelet, amely szerint már mától enyhültek országszerte a kijárási korlátozások.

Az egyik új kormányrendelet az érettségihez, a másik pedig az anyák napjához köthető.

A 159/2020. (IV. 29.) Kormányrendelet „a veszélyhelyzet során az érettségi vizsga teljesítésével összefüggő rendelkezésekről” szól és azt rögzíti, hogy

a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet szerinti alapos indoknak minősül – kiemelten az érettségi vizsga letétele lehetősége biztosítása érdekében – a tanulmányi kötelezettség vagy a tanulmányok lezárásából fakadó kötelezettség teljesítésével összefüggő tevékenység végzése.

Ez a rendelet április 30-tól hatályba lép és a veszélyhelyzet megszűnéséig lesz hatályban.

A 160/2020. (IV. 29.) kormányrendelet „a virágüzletek anyák napi nyitva tartásáról” szól és azt tartalmazza, hogy

„az anyák napjára tekintettel 2020. május 1-jén, 2-án és 3-án az elsősorban dísznövényt árusító üzlet (a továbbiakban: virágüzlet) korlátozás nélkül nyitva tarthat. A virágüzletben a teljes nyitvatartási idő alatt megengedett a tartózkodás és a vásárlás.”

Ez a rendelet április 30-tól lép hatályba és május 4-én veszíti hatályát.

A kormányfő szerda este azt is elmondta, hogy a kijárási korlátozás enyhítésének részleteiről csütörtökön, azaz ma Gulyás Gergely ad majd tájékoztatást. Kovács Zoltán államtitkár még tegnap éjjel beszélt arról, hogy a korlátozások enyhítése hétfőn lép életbe.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here