Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Újra sumákolnak Fideszék, ugyanis a munkanélküliségi adatok transzparenciája jelentősen romlott a koronavírus-járvány kirobbanása után a Portfolio-nak nyilatkozó szakértők szerint. Számos, nagyon fontos adat nem elérhető a munkanélküliséggel kapcsolatban, így a kutatók megbecsülni sem tudják, hogy mi vár Magyarországra a következő hónapokban.

Éppen a koronavírus-válság kirobbanása után váltak elérhetetlenné a fontos munkanélküliségi adatok, akkor, amikor a legfontosabb lenne, hogy tisztán lássuk ebben a helyzetet – erről panaszkodnak a Portfolio-nak a hazai kutatási élet szereplői.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hosszú évek óta részletes adatbázist épít a munkanélküliek számáról, az újonnan elbocsátottakról, a csoportos létszámleépítésben érintettekről, és minden hónapban elemzést közöl arról, hogy miként alakult a munkaerő-piaci helyzet. Márciusban azonban minden megváltozott.

Az NFSZ csak néhány fő számmal frissítette egyes adatsorait, és csak az állástalanok demográfiai eloszlását lehetett látni. A hónapban 281 ezer állástalan volt, ami azt jelezte, hogy elkezdődött az elbocsátási hullám.

Nem tudjuk, hogy hány fő az álláskeresési ellátásra jogosultak száma, hányan kapnak szociális támogatást, mennyien vannak ellátás nélkül, hány főt és milyen szektorokat érint a csoportos létszámleépítés, vagy pl. mennyien tartósan munkanélküliek.

 

Semmit sem tudunk, semmilyen adatot sem kapunk – mondta a Portfolio-nak egy munkaerő-piaci helyzettel és előrejelzéssel foglalkozó kutató, aki szerint kifejezetten kedvezőtlen számokat kellene most közölnie a kormányzatnak. Korábban – amikor történelmi mélyponton volt a munkanélküliség – a kabinet folyamatosan tájékoztatott az adatokról, a koronavírus-járvány kirobbanása óta azonban nem lehet tudni semmit.

A kutatóknak semmivel sem áll rendelkezésükre több adat annál, mint ami az NFSZ vagy a KSH weboldalán elérhető a munkanélküliséggel kapcsolatban. Hiába kértek, akár (mikro)adatokat, ők sem kapnak. Ezek azonban elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy tisztán lehessen látni a hazai foglalkoztatási és munkanélküliségi helyzet kapcsán.

Így viszont azt sem igazán lehet megmondani (az állami adatok hiányában), hogy milyen munkanélküliségi helyzetre lehet számítani a következő időszakban, hiszen azt sem tudjuk pontosan, hogy most hol tartunk.

A propaganda média nem fogja feltenni a kérdés, hogy vajon mit titkolnak Orbánék, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot Facebookon, hogy mindenki lássa Orbánék eltitkolják a statisztikai adatokat.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here