Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Az egészségügy lehet a nyertese a következő éveknek, az oktatásra és a nyugdíjakra arányaiban kevesebb forrás jut majd – derül ki az Orbán kormány konvergencia-programjából, amit a héten küldtek meg az Európai Bizottságnak.

Az egészségügyre a GDP 4,9 százalékát költötték, ez idén 5,1 százalékra nő, 2030-ra pedig már 5,4 százalékot terveznek. Az ápolási kiadások is nagyobb szeletet hasítanak ki a költségvetésből, 2020-ban 0,7 százalékról tíz év múlva 0,8 százalékra emelkedik, ami százmilliárdos nagyságrendű növekményt jelent.

A nyugdíjkiadások viszont arányaiban zsugorodnak: 2016-ban még a büdzsé 9,7 százalékát tették ki, idén kereken 9 százalékot, 2030-ban pedig 8,4 százaléknyi résszel kalkulál a kormány.

Jelenleg az ország népességének 20 százaléka nyugdíjas, 2030-ra 24 százalék lesz nyugdíjaskorú, ami 300 ezerrel több nyugellátottat jelent – magyarázta a Blikknek Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója.  A szakértő úgy véli, hogy a megszorítás keretében korhatáremeléstől a nyugdíjplafonig sok minden elképzelhető – sorolta.

Az oktatás is egyre kisebb hányadot kaphat a GDP-ből: 2016-ban 3,6 százalék volt, idén 3,4, 2030-ra pedig már csak 3,3 százalék jut. Az érdek-képviseleti vezető szerint Nyugaton ennél jóval többet, öt százalék körül költenek az oktatásra.

– Súlyos jövőt sejtetnek ezek a számok, mivel a kiadások legnagyobb eleme a bértömeg – mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki szerint tovább fokozódhat a tanárhiány az iskolákban, ami jelenleg is égető probléma.

A kormány a járvány miatt három százalékos gazdasági visszaeséssel, 5,6 százalékos munkanélküliséggel és 3,8 százalékos költségvetési hiánnyal számol ebben az évben. A keresetek pedig a korábbi évek tíz százalékos növekedései helyett, csupán 2,2 százalékkal emelkedhet.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here