Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

A főpolgármester és több vidéki város polgármestere is aláírta a felhívást, amelyben egyebek mellett arra szólítják fel a kormányzatot, hogy az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetések lefolytatása nélkül a Kormány ne hozzon döntést az önkormányzatokat érintő kérdésekben.

A felhívást változtatás nélkül közöljük:

“Felhívás Magyarország kormányához

A koronavírus-járvány elleni védekezés második szakasza és a járvány nyomában érkező gazdasági és szociális válság kezelése csak a kormány és az önkormányzatok közös feladat- és tehermegosztásával lehet sikeres. A Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének és a főpolgármesternek is azt ígérték a kormány ülésén, hogy egy hónapon belül egyeztetést kezdeményeznek az önkormányzati szövetségekkel.

Az egy hónap rég eltelt, az egyeztetésre még időpontot sem jelöltek ki, mégis statáriális döntés készül arról, hogy a települések saját bevételeinek jelentős részét kitevő helyi iparűzési adó beszedésének jogát a települések választott vezetői helyett a megyei önkormányzatokhoz utalhatják.

Ez az elveiben elfogadhatatlan, gyakorlatában pedig káros javaslat alkalmas a választói akarat megcsúfolására: a településeink fejlődését alapvetően meghatározó bevételek feletti rendelkezés jogát a megválasztott települési vezetők helyett a megyei önkormányzati vezetőkhöz telepíti.

Követeljük, hogy a kormány tartsa a szavát, mihamarabb jelölje ki az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetés időpontját, és ezen egyeztetés napirendjére kerüljön föl a “különleges gazdasági övezetről” szóló törvényjavaslat módosítása, illetve visszavonása.

A fővárost, megyei jogú városokat is magába foglaló szabad önkormányzatok a járvány elleni védekezés második szakaszának és a gazdasági-szociális válságkezelés sikere érdekében a következő elvárásokat fogalmazzák meg és ajánlásokat teszik a kormány felé:

1. Az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetések lefolytatása nélkül a Kormány ne hozzon döntést az önkormányzatokat érintő kérdésekben!

2. Az önkormányzatoktól további forrást ne vonjon el! A korábban elvont forrásokat a veszélyhelyzet elmúltával, egyeztetett ütemezéssel fizesse vissza!

3. A járvány elleni védekezésben használja fel az önkormányzatok javaslatait, különös tekintettel az egészségügyi és szociális dolgozók védelmére.

4. A szociális krízishelyzet kezelésére hozzon létre az önkormányzatokkal közös pénzügyi alapot. Az alap felhasználása az önkormányzatokkal egyeztetve, az önkormányzatok ellátórendszerein keresztül történjen.

5. Az önkormányzatok bevonásával dolgozza ki Magyarország gazdaságának újraindításának programját.

6. Az önkormányzatok vállalják, hogy a velük egyeztetett kormányzati – egészségügyi, szociális, gazdasági – cselekvési terveket a lehető leghatékonyabban hajtják végre.7. A Kormány számoljon el a védekezésre költött közpénzekkel, a beszerzett felszerelésekkel, mint ahogy az önkormányzatok is elszámolnak az általuk beszerzett eszközökkel.

8. A Kormány folyamatosan tájékoztassa az önkormányzatokat az őket is érintő kormányzati döntésekről, a járvány elleni védekezés irányításáról és a valós járványhelyzetről!

Magyarország önkormányzatai a veszélyhelyzet alatt is bizonyították, hogy a polgárok számíthatnak rájuk. Bizonyították, hogy a közvetlen kapcsolat a helyben élőkkel a leggyorsabb, leghatékonyabb segítség. Tekintse a Kormány stratégiai partnernek az önkormányzatokat! Ennek hiánya veszélyezteti Magyarország lakosságának egészségét és szociális biztonságát. A válságkezelés nem lehet sikeres az önkormányzatok bevonása nélkül, és kudarcra van ítélve, ha ellenükre történik.

Budapest, 2020. május 19.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
Botka László, Szeged polgármestere
Nemény András, Szombathely polgármestere
Péterffy Attila, Pécs polgármestere
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
Csőzik László, Érd polgármestere
Nyirati Klára, Baja polgármestere
Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere
Leidinger István, Pomáz polgármestere
Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes
Tüttő Kata főpolgármester-helyettes
Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes
Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes”

A propaganda média nem fog beszámolni az ellenzéki polgármesterek nyílt leveléről, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot Facebookon, hogy mindenkihez eljusson az ellenzék véleménye.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here