Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Portfólió nevű gazdasági szakportál „Orbán Viktor gyorsan teljesítette Brüsszel kérését – jöhet az uniós kölcsön” címmel közölt egy cikket, utalva arra, hogy Orbánék egy hatalmas hitel felvételére készülnek.

A magyar kormány megadta a Brüsszel által kért állami garanciát, így ha a többi uniós tagállam is így tesz, akkor folyósítható lesz Magyarország számára is uniós kölcsön kedvező feltételek mellett a koronavírus-járvány miatt hirtelen megemelkedett közkiadások finanszírozására.

Orbán Viktor kormányfő felhatalmazta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy aláírja a magyar kormány és az Európai Bizottság között kötendő, a COVID-19-járvány miatt felmerülő szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz létrehozásáról szóló önkéntes garanciavállalási megállapodást – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

Ennek lényege: az Európai Unió Tanácsa még május 19-én rendeletet fogadott el a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszközről, amelynek keretében akár 100 milliárd euró összegű kölcsön folyósítható a tagállamoknak kedvező feltételek mellett.

Az eszköz lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy uniós pénzügyi támogatást igényeljenek az olyan állami közkiadások hirtelen és jelentős megemelkedésének finanszírozásához, amelyek a 2020. február 1. óta a válság okán bevezetett nemzeti intézkedések nyomán merültek fel. Ilyenek például a csökkentett munkaidős rendszerek és az ahhoz hasonló – többek között az önálló vállalkozóknak biztosított – intézkedések, illetve bizonyos, főként a munkahelyeket érintő egészségügyi rendelkezések.

 

Annak érdekében, hogy a kérelmező tagállamok kedvező feltételek mellett részesülhessenek pénzügyi támogatásban, a Bizottság forrást gyűjt majd a nemzetközi tőkepiacokon az EU számára. Az eszközhöz kapcsolódó hiteleket az uniós költségvetésből és a tagállamok által az EU bruttó nemzeti jövedelméhez való hozzájárulásuk arányának megfelelően nyújtott garanciákból fogják fedezni. A garanciák teljes összege 25 milliárd euró lesz.

Bár minden tagállam igénybe veheti majd az eszközt, az elsősorban a válság által legsúlyosabban érintett gazdaságokban dolgozók számára fog különösen fontos biztonsági hálóként szolgálni. Az eszköz azt követően áll majd rendelkezésre, hogy valamennyi tagállam rendelkezésre bocsátotta garanciáit, és 2022. december 31-ig lesz igénybe vehető. Ezt a garanciát adta most meg a magyar kormány.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here