Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A lakáshitelesek fele továbbra is fizeti a tartozását, biztonságra törekedve a legnagyobb vagyonelemük védelme érdekében. Népszerűek az olcsó, alacsony kamatozású személyi hitelek, ezek törlesztője viszont többszörösére nőhet januártól – hívta fel a figyelmet az adószakértő az ATV-ben. Arról is beszélt, hogy a hitelek 20 százaléka bedőlhet.

Erdősi Éva, a Hitelsikerek.hu szakértője arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy hitelfizetés kapcsán azok vannak a legnagyobb veszélyben, akiknek a bevételük kiesett vagy csökkent. A szakértő elmondta, hogy alapestben is van lehetőség, például állás elvesztése esetén, a hitel átstrukturálására, ezt jelezni kell a bank felé.

Jelenleg viszont a hitelmoratórium miatt ezt nem igénylik nagy számban, hiszen december 31-ig nem kell hitelt fizetni. Felmérések szerint a lakosság körülbelül 50 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

Erdősi elmondta, hogy jelen pillanatban senkinek nem dőlt be a hitele, de nem tudjuk, hogy a veszélyeztetett emberek tudnak-e fizetni januártól.

Külön kell venni a vállalkozói és lakossági szektort hitel szempontból- nyilván van összefüggés, mert a lakosság a vállalkozásokból nyeri a jövedelmét. De ennek a jelenségnek a mérséklésére szolgál a moratórium.

Jelen pillanatban nálunk a vállalkozások számára az a lehetőség van, hogy hitelt tudnak felvenni, azt mondják, hogy adnak nekik olcsó kölcsönt, és majd ezzel életbe lehet tartani a vállalkozást- magyarázza a szakértő. Magánszemély vehet fel olcsó személyi kölcsönt, csak azt nem hangsúlyozza senki, hogy januártól a kamat visszamegy a piaci alapra – az 5 százalékos kamat helyett 20 százalékot kell majd fizetnie- fejezi ki aggodalmát a Hitelsikerek.hu szakértője.

Annak kapcsán, hogy a felhasználók, ügyfelek átlátják-e ezt az összefüggést vajon, Erdősi Éva elmondta, hogy nem valószínű. A banknak hitelkihelyezési kényszere van, nem gondolkodnak az adós helyett.

Az összes hitel 30 százaléka sérülékeny az MNB kimutatása szerint, ennyi van veszélyben jelenleg. Azt gondolja, hogy a veszélyeztetett 30 százalékból 20 százalék januártól be tud dőlni. Még mindig a teljes hitelállomány 40 százaléka változó kamatozású, amit fizetni kell, utólag az adósoknak.

A szakértő elmondta, hogy nincs igény a társadalomban arra, hogy hiteltanácsadásban részt vegyenek, pedig szükség lenne alaposan tájékozódni egy-egy hitelfelvétel előtt.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here