Az Index szúrta ki, hogy Lakner Zoltán és két korábbi szerkesztőtársa, Tóth Ákos és Krajczár Gyula Jelen címmel új hetilapot indít május 28-tól, aminek lesz egy nyomtatott és egy online lába is. Ezt Lakner a Facebookon jelentette be, azzal indítva a bejelentést, hogy a barátai konkrétan hülyének nézik őket, mert lapot alapítanak „pont itt és pont most”. Lakner azt írja: szaltóra és nem halálugrásra készülnek, és féléves előkészítés után jutottak el odáig, hogy a tervekből valóság lett. 

A posztból az derül ki, hogy a lap alapítói nem más pénzét kockáztatják, hanem a sajátjukat. „Ebbe belefogni biztosan nagy rizikó. Hát, az. A saját cégünk, a saját lapunk, a saját felelősségünk.” Aminek az az előnye, írja Lakner, hogy „úgy is kerülhet anyagilag, emberileg, szakmailag nehéz, akár megalázó helyzetbe”, ha van tulajdonos, így meg ezek közül az anyagiakon túl legalább semmiért nem kell aggódni.

Erről, mármint a tulajdonossal való, nem feltétlenül harmonikus viszonyról Lakner tudna mesélni: 2019 októberében egy Facebook-posztjában arról beszélt, hogy negyedéves járandóságát nem fizette ki a lapot kiadó cég, aminek következtében felszámolási eljárást indított a 168 Órát kiadó, a Brit Média Kft. tulajdonában álló Telegráf Kft. ellen.

Az új lap nem lesz semleges „amennyiben az emberi jogokról, a társadalmi igazságosságról, a demokráciáról és a szabad médiáról esik szó”. Attól nem tartanak, hogy a piac telített, hiszen a szabad sajtónak nem árt, ha színesedik. A Jelen nem a nagy hírportálokkal fog versenyezni, a leírtak alapján a szerzők tudása, témaérzékenysége, élettapasztalata, szerzői karaktere az, amivel be akarják vonzani az olvasókat.

Jövő héttől indul a lap fizetős online felülete is, ezen olyan tartalmakat kínálnak, melyek a nyomtatott verzió kiegészítésére szolgálnak. Ennek, mint írja Lakner, részben üzletpolitikai, részben elvi megfontolásai vannak, mindkettő lényege az, hogy aki dolgozik, az kapjon érte pénzt. Egy támogatói program beindítását is tervezik.

Az impresszumban olvasható, hogy Lakner a főszerkesztő, Krajczár a főszerkesztő-helyettes, Tóth pedig egy ún. főmunkatársi pozíciót kapott. Mellettük feltűnik még a lap stábjában a Népszabadság és a 168 Óra több egykori újságírója, és minden héten lesznek külső szerzők; az első számban többek között Hegyi Iván neve is feltűnik. A lap 790 forintért kerül utcára.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here