Vera Jourova, az értékekért és átláthatóságért felelős biztos arról beszélt, hogy ebben a helyzetben nagy felelősség hárul a szabad és független sajtóra, ezért támogatni kell az újságírókat, akiknek pedig az a dolguk, hogy ellenőrizzék a tényeket. Az EU fokozni fogja a független média és újságírók politikai és gyakorlati támogatását az EU-n belül és kívül egyaránt.

A most javasolt intézkedések be fognak épülni a dezinformációval kapcsolatos jövőbeli uniós munkába, nevezetesen az európai demokráciáról szóló cselekvési tervbe és a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályba.

A magyar kormány képviselőitől már többször lehetett hallani, hogy az igazi fake news-ok Brüsszelből érkeznek Magyarországgal kapcsolatban, amikor különböző európai tisztségviselők – a kormány szerint – ellenőrizetlen információkat tesznek közzé.

A bizottsági sajtótájékoztatón az Euronews kérdést tett fel a legújabb magyar nemzeti konzultáció egyik pontjával kapcsolatban. Az újságíró arra volt kíváncsi, hogy fake news-e a 13. kérdésben foglalt következő állítás:

Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk az Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit.

Vera Jourova erre azt mondta, hogy még nem látta a konzultációs kérdőívet, de amennyiben valóban ez szerepel rajta, akkor ez az állítás „álhír, nem igaz”.

Jourova beszélt arról is, hogy a múltban már volt több olyan állítása a magyar kormánynak, ami udvariasan fogalmazva is félrevezető volt, ekkor az Európai Bizottság kénytelen volt a valóságnak megfelelő tényeket a magyar választók tudomására hozni.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here