Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

47 évesen elhunyt a magyar vízilabda legendája, Benedek Tibor. A válogatottban és klubjaival is mindent megnyert, amit csak lehetett, háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok, Világkupa- és Világliga-, valamint klubjaival LEN-kupa, BEK-, BL-, Euroliga-győztes. Szövetségi kapitányként is világbajnok lett a válogatottal.

Benedek Tibor május elején jelentette be, hogy három és fél év után elhagyja az újpesti UVSE-t, ahol szakmai igazgató és vezetőedző volt, és visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. A visszavonulás oka a súlyos betegsége volt.

Benedek gerincferdülése miatt, ötéves korában kezdett el úszni. Az apjával, a színész Benedek Miklóssal gyakran römiző Csapó Gábor olimpiai bajnok pólós vitte le a Császár Uszodába, és mutatta be őt a kiváló utánpótlásedzőnek, Kőnigh Györgynek. Az Arcképben elmesélte, hogy gyerekkorában állandóan azt megkérdezték tőle, hogy a nagyapja és az apja után ő is színész lesz-e, amire mindig azt válaszolta, hogy „nem látjátok, hogy vízilabdázó akarok lenni?

Benedek nem volt labdazsonglőr, nem volt született tehetségével, hanem az elképesztő szorgalmával és hihetetlenül erős akaratával emelkedett ki a társai közül, és fejlesztette magát egyre jobb játékossá. Aki dolgozott vele, mindenki a profizmusát és a sport iránti alázatát emeli ki. 30 éves kora felett, már kétszeres olimpiai bajnokként is úszóedzőhöz fordult, hogy tökéletesítse a technikáját.

16 évesen mutatkozott be a felnőttek között, 23 évvel később vonult vissza játékosként. Itthon a KSI-ben kezdett, az Újpesti Dózsában lett először magyar bajnok és nyerte meg a LEN-kupát, majd a BEK-et és az európai Szuperkupát is.

18 évesen lett válogatott, első meccsén az ő két góljával fordított a magyar csapat a kétszeres olimpiai és világbajnok jugoszlávok ellen. 1991-ben, 19 évesen már tagja a világbajnokságon bronzot nyerő csapatnak. 1992-ben vett részt az első olimpiáján, Barcelonában gólkirály lett, de a csapat ekkor még csak 6.

Aztán egyre inkább alárendelte magát a csapatnak, ennek eredményeként 1995-ben Világkupát, 1997-ben Európa-bajnokságot nyert a válogatottal. Ez utóbbi csapat adta később a magját a háromszoros olimpiai bajnok alakulatnak.

1996-ban és 2004 között Olaszországban légióskodott, 2003-ban BL-t nyert a Pro Reccóval, világbajnokságot és Világligát a válogatottal.

2004-ben bejelentette, hogy hazaigazol, ennek az évnek a nyarán újabb olimpiai aranyat nyert, de 2005 májusában szívritmuszavarai miatt lemondta a válogatottságot. 2007 februárban aztán újra a nemzeti csapat rendelkezésére állt, nyáron pedig visszaigazolt Olaszországba.

2008 májusban a Pro Recco színeiben megnyerte az Euroligát, nyáron harmadszorra is olimpiai bajnok lett. A győzelem után, 36 évesen visszavonult a válogatottságtól, de Olaszországban a klubjában még folytatta. 39 évesen, 2012. május 23-án bejelentette visszavonulását.

Kemény Dénes a segítőjének kérte fel a válogatottnál, 2013. január 10-től és 2016. december 31-ig a válogatott szövetségi kapitánya volt. Első évében Barcelonában világbajnok lett a válogatottal. Marasztalták, de az olimpiai 5. hely után lemondott. 2017-ben szerződött az UVSE-hez szakmai vezetőnek.

Amikor innen visszavonult májusban, azt írta, „külön köszönet minden fiatal sportolónak, akiket taníthattam vagy szerencsés esetben a mesterük lehettem. Szerettem Mester lenni, megkaptam tőle szinte ugyanazt az örömet, mint játékosként és büszke vagyok a csapatra amelyikkel másfél szezont együtt dolgoztam. Összességében elmondhatom, hogy Szövetségi kapitányként és utánpótlás edzőként is mindent megkaptam, amit megkaphattam, sajnos mindent nem nyerhettem meg, de nem akarok telhetetlennek látszani”.

Benedek Tibor 47 éves volt.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here