Vasárnap délelőtt 11-kor jelenti be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott kormányzati döntéseket.

Orbán Viktor már pénteken arról beszélt, hogy elképzelhetőek szigorítások, az operatív törzstől pedig aznap délre kért javaslatokat a teendőket illetően.

Kásler Miklós szombaton arról beszélt, hogy itt van a küszöbön a második hullám, miközben például Horvátországban minden eddiginél több fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt.

A szakemberek már megtették a javaslataikat, ezek jelenleg a miniszterelnök asztalán vannak. A környező országokban tovább emelkedik a fertőzöttek száma, míg a hazai adatok továbbra is kedvezőek.

“Azt látom, hogy minden újabb fertőzés esetén az operatív törzs vizsgálatai szerint minidig megtalálható valamilyen külföldről származó elem, mozzanat. Tehát a behurcolás ellen kell védekeznünk.” – a védekezésről szóló javaslatcsomag összeállítására péntek délig adott határidőt a miniszterelnök. Az esetleges újbóli korlátozások bevezetésére az operatív törzs tesz javaslatot, az érintett minisztériumok bevonásával.

Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos vitatja, hogy a megerősített határellenőrzés lenne a legfontosabb megelőző lépés. Ugyanakkor hozzátette: a beutazókat arra kell figyelmeztetni, hogy forduljanak orvoshoz, ha itt tartózkodásuk idején a koronavírus tüneteit tapasztalják magukon.

“A vírusnak a behurcolását a határon nem lehet megállítani, de azon, hogy a beutazókat szűrjük és ellenőrizzük elsősorban a repülőtereken, de terjedés megelőzéséhez sűrűbb tesztelés kellene, egy új esetdefiníció kialakítása, ami alapján a teszteket elvégzik és a maszkviselés az, ami a legfontosabb.” – fejtette ki Falus az ATV híradó kérdésére.

Közben az egészségügyi tárca minisztere egy interjúban kijelentette: a környező országok adatai alapján fordulópontoz ért a járvány. Kásler Miklós hangsúlyozta: a gyakori kézmosás és a maszkviselés továbbra is rendkívül fontos.

“Én úgy ítélem meg, hogy a környezetünkben elindult a második hullám, vagy ha úgy tetszik az első hullám újabb felfutása, ez a helyzet nagyon hasonlít a március eleji helyzethez az én megítélésem szerint, tehát most is alapvetően fontos, hogy a kormány megfelelő ritmusban, megfelelő döntéseket hozzon.” – nyiltkozta Kásler.

Hegyeshalomnál napok óta szigorúbb a határellenőrzés. Az osztrák kancellár szerdán jelentette be a korlátozásokat, miután a fertőzöttek száma tovább emelkedett az országban.

Az Operatív Törzs szerint a védekezés fontos elem az esetleges hazai gócpontok lokalizálása és a betegek elkülönítése, a múlt héten két ilyen esetről is beszámoltak Mezőkövesdről és Sátoraljaújhelyről. A jelenleg aktív fertőzöttek 62%-a egyébként vidéki településeken él.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here