Miközben áll a botrány a balatoni strandok körül kialakult helyzet miatt, a Velencei tótól is aggasztó hírek érkeztek: Gárdonyban korábban eladott kikötők és partszakaszok, a veszélyhelyzet alatt magánkézbe került részek, és egy módosított Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) borzolja a kedélyeket.

– A polgármester (Tóth István József, Fidesz – a szerk.) korábban már évekkel ezelőtt elkövette azt a hibát, hogy tóparti területeket adott el – nyilatkozta a Hírklikknek Eötvös Pál független önkormányzati képviselő, aki szerint, most újra veszély közeledik a strandok felé: a képviselő-testület megváltoztatni készül a HÉSZT.

Ha ez megtörténik, akkor megszűnik az a védelmi sáv, ami miatt a parttól számított 30 méteres távolságban nem lehetett építeni, illetve a part beépíthetősége 30 százalékosra növekedne, és csökkenne a legkisebb felosztható telekméret határa is.

– Ez az első lépés abba az irányba, hogy a strandokból egy-egy részt eladjanak – magyarázta a várható következményeket Eötvös, hozzátéve, hogy évekkel ezelőtt volt már egy-egy jelentkező egyik-másik strand megvásárlására, de ezek az ügyek „kialudtak”. A HÉSZ mostani módosítása viszont lehetőséget ad arra, hogy egy 40-50 éves trend megtörjön, és tudják parcellázni a strandokat kisebb, ráadásul beépíthető területekre, úgy gondolom, hasonlóképpen, mint ahogy a Balatonnál történt – vélekedett a képviselő.

Eötvös megjegyezte, hogy volt már ilyen irányú próbálkozás évekkel ezelőtt, de akkor a polgármester még tartott attól, hogy nyilvánosságra kerülhet az eset, és végül a potenciális vevő nem tért vissza megkötni az üzletet, ami a képviselő tájékoztatása szerint, egy „500 méter hosszú, jól üzemelő, kempinges partszakasz” sorsát döntötte volna el.

– Az akkori vevő nem jött vissza, de ha a most tervezett módosítások átmennek, gyakorlatilag fel lehet darabolni a területet és el lehet adni, mondjuk lakóparknak vagy szállodának – mutatott rá Eötvös Pál, aki arról is beszámolt, hogy a korábban eladásra került területek között van egy komplett kikötő, egy mára magánterületként lezárt partszakasz és legfrissebben egy, a veszélyhelyzeti felhatalmazás időszaka alatt eladott 65 millió forintos vízközeli terület is, aminek egy része szabadstrand volt, egy másik része út.

Gárdonyban csütörtökön a HÉSZ-változásról lakossági fórumot tartanak, ahol hosszú vitára lehet majd számítani a kérdéses partszakaszokkal kapcsolatban.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here