Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán Viktor a szokásos pénteki Kossuth rádiós interjúban egy igencsak ritkán használatos magyar szót használt, a libernyák kifejezést csempészte be mondani valójában. Időközben előkerült egy 179 éves Bajza idézet, amitől ez az egy szó hátborzongatóvá válik.

A libernyák szó sokak fülét megütötte a pénteki Orbán interjúban, bár a kontextusból olybá tűnhet, hogy a liberális politikusokról, legalábbis általa liberálisnak bélyegzett politikusokról beszélt, viszonylag ritkán hallani ilyen nyelvi regiszterből származó kifejezést egy miniszterelnök szájából.

Hogy a liberálisok megjelölésére használt libernyák szóhasználat milyen asszociációkat kelthet, és hol helyezi el a használóját, arról Kálmán László nyelvész  morfondírozott a Facebook-oldalán: „a nyilvánosság előtt kifejezetten náci hajlamú megszólalók használták, a legnagyobb megvetés kifejezésére, a liberálisok elleni nagyon durva uszításra. […] ő maga ezennel a csőcselék legaljába sorolta be magát” – írta.

Azonban a libernyák egy régen se túl gyakran használt, mára már teljesen kihalt magyar szó volt.  Jelentése köpönyeg. Ráadásul Bajza József, író álnéven Kurucz Pál 179 évvel ezelőtt egy igencsak aktuális idézetben használta a libernyák kifejezést.

Dragomán György író ásta elő az évszádos Bajza cikket, mely „Az Atheneum 1841-es, 48-as számában jelent meg, s így szól:

Kötelességemnek hiszem ennek következtében magamat igazolni és felvilágosítást adni. Én nem írok díjért, hanem hazafiságból; ez nekem elvem. Tudom, hogy ez elv mellett felkoppan az ember álla s ha ma három frakkja van, egy év múlva megköszönheti  hogy egy rongyos libernyák figyeg még a vállán. De hiába szép a hazafiasság rongyos nadrágban is, s ha az ember éhen elvész nagy patriotizmusában holta után legalább sírjára írják: jó hazafi volt.

Ezután joggal merül fel a kérdés, hogy pusztán véletlenek furcsa játéka, hogy Orbán Viktor pont akkor dob be egy ultraritka magyar szót, amelyik nap az Index teljes szerkesztősége feláll és kiderül, hogy bizony egy kevésbé ismert Bajza idézetben is szerepel ez a kifejezés, ami extra aktuális?

Ezt soha nem fogjuk tudni, de minden esetre, hogyha Orbán így akart üzenni a távozó indexeseknek, akkor az elég durván hátborzongató.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here