Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nyílt válaszlevélben reagált Bombera Krisztina Grecsó Krisztián pénteken az Élet és Irodalomban közölt írására, melyben az ATV Start műsorát kritizálja. Az író Veiszer Alinda műsorból való hirtelen távozásával kapcsolatban azt írta, annak újságírói erősségeire semmi szüksége nem volt az ATV reggeli adásában, csodálkozott is, vajon milyen kihívást keres Veiszer ebben a műsorsávban.

Bár szakmai szempontból érdekes lehet az élő adás szimultán világa, a szétaprózott, tempóban mégis feszesen egyben tartott figyelem, Grecsó szerint ez inkább egy kezdő tévésnek lehet remek gyakorlat.

Ezért az efféle adások szükségszerűen gyorsabbak és felszínesebbek lettek, mindenből csak ízelítőt kapunk, jelzésértékű adagok, sebes tempó, mégis kevés valódi információ. A reggeli műsor fából vaskarika, és bár lassan megszoktuk, a négyperces „beszélgetésnek” azon kívül, hogy előtte és/vagy utána hirdetés van, továbbra sincs sok értelme. A gyakorlott szereplők azt is hamar megtanulták, hogy mindegy, mit mondanak, elég, ha jól néznek ki, kedvesek, és jókedvük van, az a legjobb, ha sokat nevetnek. Minden más lényegtelen, a görcsös információhalmozás („azt még hadd mondjam el”), a kétségbeesett öndicséret („zseniális előadás”) pedig kifejezetten káros. Semmit nem kell elmondani, bármi kimaradhat, a jelenlét dominál, minden másnak alig van jelentősége – áll Grecsó kritikájában.

Bombera Krisztina, az ATV Start egyik műsorvezetője  Facebook-posztban reagált Grecsó írására, íme:

Megdöbbenve olvastam felszínes és általánosító tévékritikáját az Élet és Irodalomban a reggeli televíziós műsorokról – úgy általában – melynek apropóját az Ön számára alapvetően Veiszer Alinda kolléganőm rövid kirándulása adta e műfaj területén, és mely kritika megalapozásaképp Ön azt állítja cikkében, hogy Ön nem kapcsolja be reggel a tévét.

(Hálásan köszönöm, hogy az ATV START és más reggeli műsorok nemnézése ellenére azért olykor-olykor rendelkezésünkre áll, ébren és intellektuális kapacitása birtokában, amikor épp az Ön kiváló könyveit vagy más kiemelkedő színvonalú munkáját mutatjuk be a START-ban a nézőknek. Ezt azért is köszönöm, mert tapasztalatból tudom, hogy nagyon nehéz kitölteni azt az időt, amit a békésen durmoló, vagyis a műsorban meg nem jelenő vendégek okoznak a műsorvezetők számára.)

(…)

Ön azt írja a reggeli műsorok kritikájaként – teljes általánosságban, különbséget nem téve ATV START és mondjuk Mokka között – hogy ezekben a műsorokban négyperces „beszélgetések” (sic!) vannak, „a szereplők mindegy, mit mondanak”, – most idézek Grecsótól, a szerk. – „elég, ha jól néznek ki, kedvesek, és jókedvük van, az a legjobb, ha sokat nevetnek…..semmit nem kell elmondani, bármi kimaradhat, a jelenlét dominál, minden másnak alig van jelentősége.”

Fontos, hogy Ön csodálkozik, hogy kolléganőnk, Veiszer Alinda mit keresett ebben a műsorsávban, hiszen ha Önt ez a kérdés foglalkoztatta, akkor valószínűleg a kolléganő kedvéért felhúzta az órát, felkelt és belenézett kivételesen a START-ba miatta akkor is, amikor Ön épp nem volt nálunk vendég.

Sajnálom, hogy az a rövid idő, amit a kolléganő megtekintése miatt velünk töltött, nem volt elég arra, hogy felfigyeljen arra, hogy például nem négyperces interjúkat készítünk, hanem 8-10 perceseket, hogy olyan embereknek tudunk hangot adni, akiknek más médium nemhogy tíz percet, de egyetlen egyet sem ad, hogy kiszolgáltatott, jogfosztott és megalázott, csodálatos és értékes embereknek tudunk teret adni, vagy hogy olyan művészekkel van lehetőségünk (tíz percben talán Önnek túl rövidnek tűnő) interjúkat készíteni, melyek valószínűleg értékesebbek, mint a herevasalás témaköre (más reggeli műsorban), vagy a horoszkóp részletezése, vagy egy aktuális NER sztár hájpolása.

Sajnálom, hogy Ön erről mind lemarad, hiszen nem néz reggeli műsorokat, minket sem, mást sem. De kritikát ír róluk – úgy általánosságban, minden különbségtétel nélkül.

Bár Önnek óriási tisztelője vagyok, és mindig öröm, ha Önnel az adásban beszélgethetek, kicsit sajnálom, hogy nincs lehetőségem Önt nézőként – legalább néha – közösségünk tagjaként tudni. De azért holnap is felkelek fél négykor, hogy tisztességgel felkészüljek, szabadon, cenzúrától mentesen beszéljek, és a munkám ajándékaként élem meg, hogy hangjuktól máshol megfosztott emberek felé fordulhatok empátiával, és nézők tucatjai írnak üzeneteket, hogy érdemes volt reggel velünk tartani. Egyszer próbálja ki! Olyankor is, amikor épp nem Ön a vendég!

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here