A lakosság segítségét kérik ökológuskutatók több megyében a tigrisszúnyogok szaporodásának feltérképezéséhez, hogy célzottan monitorozni tudják őket és szűrni vírusokra. Ezen információk alapján hozhatják meg az illetékesek a döntést a gyérítési programról.
 

A szubtrópusi ázsiai tigrisszúnyog szaporodásához a legmelegebb hónapok az optimálisak – írja az atv.hu az Ökológiai Kutatóközpont közleménye alapján.

Az elmúlt hetekben a meleg idő és a csapadékos időjárás felgyorsította a lárvák fejlődését, így ideálisak voltak a szaporodásukhoz a körülmények.

Az ázsiai tigrisszúnyog vagy napszúnyog jellemzői a fekete-fehér csíkos lábak, és a fekete-fehér csíkos test. Délkelet-Ázsiában, a trópusi és szubtrópusi területeken őshonos, de az elmúlt néhány évtizedben a nemzetközi áru- és személyszállítással segítve az egyik legdrasztikusabban terjedő faj szerte a világon

 

Az ázsiai tigrisszúnyog azért különösen veszélyes a hazai szúnyogfajták között, mert különösen sok kórokozót terjeszthet.

A kutatók elsősorban a gyengén reprezentált megyékből, például Somogyból, Komárom-Esztergomból, Vasból, Nógrádból, Győr-Moson-Sopronból, Tolnából és Zalából várják a mintákat a lakosságtól.

Így célzottan tudják monitorozni és vírusokra szűrni a szúnyogokat, ez alapján tudnak döntést hozni az adott területek gyérítési programjáról. Így elkerülhető, hogy az egész országot le kelljen permetezni egy környezetszennyező anyaggal.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here