Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Migránsok, Soros, kerítés: mindenkinek beégett a memóriájába Orbán Brüsszel ellenes harcának fontos hívószavai.  Most robbant a botrány, a Népszava feltárta, hogy több mint ötmilliárd forintot költött a rendőrség a határzárat védő járőrök fizetésére, ráadásul  brüsszeli pénzből.

Hangosan háborgott tavaly a Fidesz, hogy Brüsszel csak  a határvédelemre fordított kiadások mindössze alig több mint egy százalékát – 20 millió eurót – térítené meg Magyarországnak.

Később aztán a Népszava derítette ki, hogy a kormánypárt szerény százmilliós eurós határvédelmi támogatást hallgatott el, sőt, a fent említett 20 milliót is szám szerint ők kérték, módosítva egy korábbi, jóval nagyobb összegről szóló igénylésüket.

Azt már tudni lehetett, hogy a brüsszeli forrásból kizárólag a szerb-magyar határszakaszon dolgozó rendőrségi és honvédségi állomány féléves munkáját lehetett támogatni – arról azonban sem a rendőrség, sem a Honvédelmi Minisztérium sem számolt be, hogy a (támogatás idején 6,6 milliárd forintnyi) keretből hány katona és rendőr, biztonsági őr munkadíját, pótlékait fizetik ki.

Nem tudott meg erről többet az MSZP-s Harangozó Tamás sem, aki hiába érdeklődött Benkő Tibor honvédelmi miniszternél, hogy pontosan mire fordították ezt az EU-s keretet, mennyi jutott belőle a vészhelyzet idején túlórázó honvédek illetményeire; a miniszter azzal hárított, hogy mindenben a törvényeknek megfelelően járnak el, és hasonlóan kitérően válaszolt a Népszava megkeresésére is

Ám a rendőrség közlékenyebbnek bizonyult: mint az Országos Rendőr-főkapitányságtól a Népszava megtudta, hogy 2019. január 1. és 2020. június 30. között mintegy 5,6 milliárd forintot költöttek a projekt terhére, és ebből összesen 2 423 685 óra normál és túl-szolgálatot fizettek ki az ország minden részéből a déli határzónába telepített rendőröknek, határvadász egységeknek.

Ez azt jelenti, hogy az uniós támogatás túlnyomó részét a rendőrség használta fel, és csak mintegy egymilliárd forint juthatott belőle a költekezést furcsamód titkoló honvédelmi tárcának; bár – az egy év alatt bekövetkező forintromlás miatt – az összegben lehet akár pár százmilliós eltérés is (a tavalyi árfolyamhoz képest 20 millió euró jelenleg 6,9 milliárd forintot ér.)

Az ORFK a Népszava kérdésre azt is hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt túlórákat nem ebből a keretből fizették, és szerintük egyetlen rendőrnek sem maradtak adósai a vészhelyzet után.

Bár a kormány folyamatosan hangsúlyozta, hogy Brüsszel nem akar pénzt adni a magyar határvédelemre, a közbeszerzési értesítő, és az uniós támogatást szerényen, de mindig feltüntető rendőrség folyamatosan cáfolta a propagandát: márciusban az uniós pályázati oldalról tudtuk meg azt is, hogy az ORFK 67 darab terepjárót vásárolhatott 1,2 milliárdért – az összeg 80 százalékát az EU Belső Biztonsági Alapja, 20 százalékát a magyar belügyi tárca állta.

De az unió keretéből, szintén a Belső Biztonsági alap forrásaiból fejlesztik a rendőrség  biometrikus adatokat is rögzítő határregisztrációs rendszerét, bruttó 1,4 milliárd forintból.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here