Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Geneplanet cég végezte a lélegeztetőgépek beszerzését Szlovéniában is, de a vásárlás miatt nyomozás indult korrupció gyanúja miatt.  A nemzeti nyomozó iroda munkatársai 11 helyen tartottak házkutatást, megjelentek Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter házában is, akit több órán keresztül ki is hallgattak, írja a napi.hu.

Az a cég szerződött a magyar külügyminisztériummal is lélegeztetők vásárlására, igaz, azt egyenlőre nem tudni, hogy mennyiért és hány darabra, de  a neve ott van azon a beszállítói listán, amit a külügy adott ki a hvg360 és a G7 közérdekű adatigénylésére.

A portál emlékeztet, hogy Szijjártó májusban azt jelentette be, hogy egy szlovén közvetítőn keresztül pedig több mint 200 lélegeztetőgép beszerzésére tudott szerződést kötni.

Most Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő tett fel  kérdést a szlovén cégen keresztül beszerzett lélegeztetőgépekkel kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyésznek. A képviselő a 24.hu cikke miatt lett kíváncsi. A lap szerint a magyar kormány 49 ezer eurós darabáron vett 110 darab lélegeztetőgépet a Geneplaneten, vagyis azon a közvetítőcégen keresztül, amely korrupciós botrányba keveredett és amellyel a szlovén kormány szerződést bontott.

A szlovén ügyészség sajtóhírek alapján arra gyanakszik, hogy náluk túlárazás és irányított közbeszerzés történhetett. A hatóság szerint a 10 millió forintnyi összeg, amit a lélegeztetőgépek darabjáért fizettek, nagyon magas ár, fele annyiért is be lehetett volna szerezni az eszközöket.

A DK-s képviselő azt írta, hogy a magyarok által fizetett 49 ezer eurós darabár 10 ezer euróval több mint amennyit a szlovének fizettek érte. Azt akarta megtudni ezzel kapcsolatban, hogyan kereshetett ilyen jól a lélegeztetőgép-botrányba keveredett szlovén cég a magyar biznisszel.

A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban egy másik kérdés is felmerült Vadainál: hogyan lehet, hogy az állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy? Minderre azért volt kíváncsi, mert a G7 azt írta, hogy nemcsak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is vett gépeket, 2481 darabot. De amíg a KKM átlagosan 19,8 millió forintért vásárolta a berendezéseket, addig a ÁEEK 10,8 millióért.

Polt Péter röviden válaszolt Vadainak és arról tájékoztatta, hogy egy korábbi feljelentésként értékelt kérdéséhez hasonlóan ezeket is a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította.

Vadai még júliusban írt Poltnak amiatt, hogy tízmilliós lélegeztetőgépek miatt nyomoznak Szlovéniában, mert az ottani ügyészség szerint feleannyiért is beszerezhetők lettek volna. Magyarország közel 19 milliós darabáron vásárolt be az eszközökből. A képviselő erre vonatkozó kérdését, hogy szándékában áll-e az ügyészségnek kivizsgálni a magyar kormány lélegeztetőgép-beszerzésének ügyét akkor a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here