Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Hamarosan betétdíjas lehet a PET-palack Magyarországon. A kormány szeptemberben tárgyalja az erről szóló előterjesztést. Az új jogszabály szerint a műanyag palackok mellett a fémdobozokat, később pedig az italkartonokat, majd a használt sütőolajat is kötelező lenne a boltoknak visszaváltaniuk. A szakértő szerint ezzel a lépéssel várhatóan teljesíteni tudjuk a hulladékfeldolgozással kapcsolatos egyre szigorúbb előírásokat – hangzott el az M1 Híradójában.

Bár egyre több a környezettudatos ember, akik hajlandók összegyűjteni és a szelektív kukába tenni az üres műanyag- és üvegpalackokat, a fémdobozokat, még mindig sokan vannak azok, akik egyszerűen ki-, vagy eldobálják azokat.

Az italcsomagolási hulladékok minél nagyobb arányú újrahasznosítását szeretné elérni a kormány. Boros Anita, az infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár az M1-en arról beszélt, már szeptemberben tárgyalhatja a kabinet azt az előterjesztést, amely újra kötelezővé tenné a visszaváltás rendszerét. Erről egyébként a közelmúltban megkérdezték a fogyasztókat is.

Az állampolgárok döntő többsége azt mondta, a betétdíjas visszaváltási rendszert tekinti a legjobb megoldásnak  az ilyen típusú csomagolóanyagok összegyűjtésére” – mondta. Hozzátette, a legtöbben úgy vélték, támogatnák, hogy a legtöbb áruházláncban elérhető legyen valamilyen visszaváltó automata, ahol a PET-palackot, az üveget, illetve az alumínium dobozt egyszerre le lehetne adni.

Még úgy is, hogy a betétdíj beépülne az árakba. Dely Balázs, környezetvédelmi szakértő az M1-nek azt mondta: ezzel a lépéssel teljesíteni tudnánk az egyre szigorodó uniós szabályokat, amelyek előírják, hogy 2025-re a forgalomba hozott műanyag italpalackok 77 százalékát, 2029-re pedig a 90 százalékát elkülönítetten kell gyűjteni.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here