Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Hatalmas költségvetési hiányról számolt be Varga Mihály, fideszes miniszter – írja a 24.hu a Pénzügyminisztérium közleménye alapján. Rosszabbul teljesít a gazdaság, mint várta a kormány. Az év eleji 1 százalékos tervezett hiányból már most 7-9 százalék lett.

A magyar gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány a bruttó hazai termék 7-9%-a lehet – jelentette be közleményében a Pénzügyminisztérium.

Hogy mekkora lesz végül a recesszió, azt még nem tudni, de a második negyedévben minden várakozásnál nagyobbat, 13,5 százalékot esett a magyar gazdaság. Idén júniusban minden idők második legnagyobb egyhavi hiánya alakult ki a magyar központi költségvetésben, 785,5 milliárd forintos. A 2020 félév végére már ötször akkora volt a hiány (1837 milliárd forint), mint amit eredetileg a kormány az egész évre tervezett.

A PM közleménye azzal indokolja az óriási hiánycél-emelkedést, hogy a kormány célja, hogy a magyar költségvetés a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kiadásait a jövőben is maradéktalanul biztosítsa.

A kormányzat 1%-os hiánycéllal vágott neki az évnek, de az gyorsan kiderült, hogy a koronavírus-válság ezt tarthatatlanná teszi. Egy ideig még kitartott a gazdaságpolitika a 3% alatti deficitterv mellett, végül a konvergenciaprogramban 3,8%-os hiánycélt rögzített. Ez kúszott most fel  7-9% százakéra, ami brutálisan magasnak mondható. A 2020-as hiány ezzel történelmi magasságokba emelkedik, utoljára másfél évtizede láttunk ekkora deficiteket.

Az államadósság idei csökkenéséről is letettünk, hiszen a tavaly év végi 66,3%-ról fél év alatt 71,9%-ra emelkedett Magyarország GDP-arányos államadóssága (utóbbi előzetes adat, a végleges várhatóan még magasabb lesz). A napokban a Portfolio több forgatókönyv alapján is kiszámolta, milyen adósságráta várható az év végén. Az új kormányzati hiánycélok mellett a 74-76%-os sáv látszik a legvalószínűbbnek 2020 végére.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here