Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A brit kulturális élet nyílt levélben biztosítja támogatásukról a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóit. A britek mellett más nemzetiségű ismert emberek is kiálltak, mint az ausztrál Cate Blanchett vagy a francia Eva Green.

Miután Vidnyánszky Attila lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványát fenntartó kuratórium elnöke, számos tüntetés – versfelolvasóstól kezdve élőláncosig – mellett több hazai ismert ember, intézmény és egyesület is támogatásáról biztosította az SZFE hallgatóit. Noha ez aligha hatja meg Vidnyánszkyt a nyilvánosságban adott nyilatkozataiból kiindulva: azt is mondta, az egyetemük mellett kiálló diákok mindössze a politikai pártok eszközei.

Azonban múlt hét szombaton Mundruczó Kornél rendező a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál – új filmje, a Pieces of a Woman versenyez a rendezvényen – sajtótájékoztatóján #FreeSZFE feliratú pólóban jelent meg Petrányi Viktória (producer) és Wéber Kata (forgatókönyvíró) társaságában. A szintén Velencében, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre filmjükkel versenyző Horváth Lili rendező és Stork Natasa színésznő – akik az egyetem volt hallgatói – is hasonló öltözetben állt a világsajtó elé.

(balról jobbra) Petrányi Viktória producer, Kevin Turen amerikai producer, Wéber Kata, Vanessa Kirby brit színésznő és Mundruczó Kornél a Pieces of a Woman című film bemutatóján 2020. szeptember 5-én / Fotó: Tiziana Fabi / AFP
A győri Fidesz Facebookon viszont “hányás” szöveggel osztotta meg a Mandiner erről szóló hírét, ám később ezt törölték. Érdekesség, hogy a Fidesz győri választókerületi elnöke Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, aki egyben az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke.

A 2020-as Velencei Nemetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke Cate Blanchett kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas színésznő. Ezt idén januárban jelentették be Velencében, akkor még nem sejtve, hogy sanszos, hogy elmaradhat a rendezvény. Áprilisban azt közölték a szervezők, nem akarják átterelni online térbe, júniusban pedig meg is hozták a döntést: kevesebb részvétellel, de megtartják normál keretek között.

Cate Blanchett Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő-filmrendező / Fotó: Getty Images
Így tehát nem kellett messze mennie a nemzetközi zsűri elnökének, Blanchettnek, hogy halljon a Magyarországon zajló eseményekről.

A HVG úgy tudja, hamarosan a brit újságolvasók elé kerül az a levél, amelyet a brit kulturális- és közélet képviselői írtak alá a Színház- és Filmművészeti Egyetem „hiteles vezetése” melletti kiállásaként. A levélben sorra veszik a SZFE átalakításainak az állomásait, az új kuratórium kinevezésétől a szenátus lemondásáig, illetve az egyetem elfoglalásáig.

 

A levélben azt írják, az SZFE átalakítása része egy olyan kultúrharcnak, amelyen keresztül a kulturális szférát és az intézményeket megpróbálják megfosztani az autonómiájuktól. A levél végén azt kérik a magyar kormánytól, hogy állítsa vissza az SZFE intellektuális és vezetői autonómiáját, amely szerintük létfontosságú a művészi kreativitás, az akadémiai kutatás és oktatás tekintetében.

 

Az aláírók között van a már említett Blanchett, a fotóval is kiálló Salman Rushdie író, az Oscar-díjas Eddie Redmayne (A mindenség elmélete, 2015), szintén Oscar-díjas Helen Mirren (A királynő, 2006), a Pulitzer-díjas The Amazing Adventures of Kavalier and Clay könyv írója, Michael Chabon, az Oscar-díjas Pawel Pawlikowski rendező (Ida, 2015) és a kétszeres Tony-díjas Peter Brook színház- és filmrendező (Marat/Sade, 1966 és a Szentivánéji álom, 1971) is.

Noha nem a nyílt levél aláírói között vannak, de kiállt az Oscar-díjas Cuba Gooding Jr. (Jerry Maguire – A nagy hátraarc, 1977) és Eva Green színésznő-modell is az SZFE mellett, aki leginkább az első nagyjátékfilmjéből, az Álmodozók Isabelle karakterével azonosítanak.
Mind a ketten egy-egy fotóval tették mindezt. Utóbbi ráadásul Fliegauf Benedek Balázs Béla-díjas filmrendezőnek küldte el a fotót, amit aztán Fliegauf a Facebook-oldalán osztott meg. Az Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó megköszönte Eva Green támogatását Fliegauf posztja alatt.

Az aláírók listája:
Adam Low – rendező

Akram Khan – táncos, korreográfus

Ayelet Waldman – író

Augustus Casely-Hayford – történész, kurrátor

Caryl Churchill – drámaíró

Cate Blanchett – színész

Chris Smith – politikus, egyetemi tanár

Christi Puiu – filmrendező

Colm Toibin – regényíró

David Edgar – drámaíró

David Gothard – színházigazgató

David Hare – drámaíró

David Lan – producer, szerző

Eddie Redmayne – színész

Eric Schlosser – író

Helen Mirren – színész

Joe Wright – filrendező

Jude Kelly – fesztiváligazgató

Juliet Stephenson – színész

Marie-Helene Estienne – színházigazgató

Nicholas Hytner – színházigazgató

Martin Sherman – drámaíró

Matthew Lopez – drámaíró

Michael Chabon – író

Nico Muhly – zeneszerző

Paul Mason – író

Pawel Pawlikowski – filrendező

Peter Brook – színházi és filmrendező

Philip Pullman – író

Richard Eyre – színházi és filmrendező

Roger Michell – filmrendező

Salman Rushdie – író

Stephane Braunschweig – színházigazgató

Stephen Daldry – színházi és filmrendező

Stephen Frears – filmrendező

Tracey Seaward – filmproducer

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here