Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete éles hangú közleményben bírálta a kormány és a hatóságok járványügyi lépéseit az oktatási intézményekben. A szervezet úgy látja, hogy a közoktatási dolgozóknak ma veszélyes körülmények között kell dolgozniuk, és így az iskolák tömegesen fognak bezárásra kényszerülni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hosszas publikációban foglalkozott azokkal az intézkedésekkel, melyek lényege az lenne, hogy az iskolák nyitva maradhassanak a Covid19-járvány második hullámában is. A szakszervezet szerint azonban ezek az intézkedések, a bürokratikus terhekkel azonban épp nem ebbe az irányba mutatnak, és ha minden így halad tovább, az oktatási intézmények tömeges bezárására fog sor kerülni.

A PDSZ a leginkább az automatikus tesztelést hiányolja, aminek azután kellene életbe lépnie, hogy egy adott intézményben koronavírus fertőzött tanulót vagy dolgozót találtak. Ebből a szempontból a protokollok is „esetlegesek és hiányosak” – mint fogalmaznak. A protokollnak ugyanis nem része a tesztelés, amit a szakszervezethez érkezett visszajelzések alapján jellemzően akkor sem rendelnek el, ha az adott intézményben bizonyítottan Covid-fertőzöttet találtak.

A PDSZ szerint az a gyakorlat terjedt el, hogy a fertőzésgyanús személyeket karanténba zárják, ám a tesztelésük már nem történik meg automatikusan. Emiatt nem derül ki az sem, hogy korábban fertőzhetett-e az illető, aminek egy zárt intézményben igen nagy a veszélye.

További gondot okoz az automatikus tesztelés elmaradása azáltal is, hogy az érintett iskolai dolgozó karanténba kényszerül, ha csak nem fizeti ki a tesztet saját zsebből. A szakszervezet úgy tudja, hogy egy PCR-tesz ma legalább 30 000 forint, és 48 óra eltéréssel két negatív tesztre van szükség a felszabadító határozathoz. Egyébként a PCR tesztek valóban ebben az árkategóriában mozognak.

Habár itt például 24 000 forintért is végeznek tesztet hétköznap délelőttönként, a karantént nem lehet elhagyni, ezért ebben az esetben a tesztelési költségre még rájön a kiszállás díja is, ami ezen a helyen 16 400 forinttól 27 000 forintig terjed Budapesten belül. Nem túlzás tehát, hogy a két teszt együtt átlépi az 50 000 forintot is.

A PDSZ szerint a negatív tesz hiányában a dolgozó két hétig karanténban marad, ami a számára azt jelenti, hogy arra az időszakra 60 százalékos táppénz jár csak neki (kivéve, ha eléri, hogy a fertőzését foglalkozási betegségnek minősítse a hatóság). Az adott dolgozó kollégáin pedig csak tovább nőnek a terhek a munkaerő kiesése miatt. A szakszervezet másik panasza, hogy ahol el is rendelik a tesztelést, ott is csak nagyon lassan történik ez meg.

A PDSZ szerint a jelenlegi helyzet a jogszabályi háttérnek is köszönhető. Mint írják: „Az egészségügyi törvényt júniusban úgy módosították, hogy abban a kormány felhatalmazást kapott a köznevelési, szakképző, felsőoktatási, szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti és közművelődési intézmények látogatásának felfüggesztésére (232/D §).” Vagyis az intézményeket a kormány zárhatja be, ám közben például a digitális munkarendre történő átállás minisztériumi hatáskörben maradt.

Emiatt aztán kaotikus intézkedések születnek: „olyan döntések születnek, amelyekre a legfelsőbb szint nem is lát rá, például a digitális munkarend elrendelése az egyes intézmények esetében. Ahogy az is átgondolatlan, hogy mit bíznak az intézményekre. Esetenként olyan kérdéseket is, amelyekben az intézmények egyáltalán nem kompetensek: például helyi járványügyi protokollok kidolgozását várják el a laikus tantestületektől.”

A PDSZ már hetek óta küldi a szakszervezethez beérkezett panaszos eseteket a Klebelsberg Központ elnökének, Hajnal Gabriellának. Ezt azért teszik, mivel a szakszervezetnek nincs módja ezeknek utána járni, míg a Klebelsberg Központnak és a minisztériumnak van. A szakszervezet azt reméli elérni, hogy ezen esetek nyomán általános, tömeges tesztelés indul, illetve megkezdődik a Covid-gyanús esetek automatikus tesztelése is.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here