Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Talán az egyik legkomolyabb vitát mi itt a Hír Hugón folyattuk azért, hogy 2018-ban az országgyűlési választásokra létrejöjjön legalább egy MSZP-DK közös lista, a DK-sok hevesen érveltek a külön lista mellett. Egy politikus nagyságát jól mutatja, hogy ki tudja mondani: nem volt igaza. 

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke volt a Spirit FM Harcosok klubja című műsorának vendége Arra a kérdésre, hogy a DK, amely a 2018-as választás előtt nem akart még az MSZP-Párbeszéddel sem közös listát, nemhogy a többi ellenzéki párttal, most miért ragaszkodik a közös listás ellenzéki induláshoz, Gyurcsány Ferenc a következőt válaszolta: okkal hányják a szemükre 2018-as álláspontjukat. „Nem volt igazunk” – mondta a DK elnöke,

Hozzátéve: szerinte a DK 2018-as, várakozáson aluli eredménye részben annak köszönhető, hogy az MSZP-P-vel folytatott koordináció miatt a választókerületek többségében nem indultak egyéni jelöltekkel, nem volt miniszterelnök-jelöltjük, viszont külön listán indultak.

Nem jó ez a konstrukció, a választóknak a lehető legegyszerűbb, legvilágosabb ajánlatot kell tenni – tette hozzá a volt miniszterelnök. Ahogy ma a Momentum, a Jobbik és a LMP is azt mondja, nem volt igazuk, amikor elzárkóztak az együttműködéstől az egyéni jelöltek állításakor, a DK-nak is el kell ismernie, hogy a koordinált jelöltállítás és külön lista variációja nem hozott, hanem vitt szavazatokat – mondta Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke szerint az egy vagy több ellenzéki lista kérdését nem a pártok vezetői, hanem a választók fogják eldönteni. Hozzátette: az ellenzéki választók több mint kétharmada egy listát akar, köztük a Jobbik, az LMP és a Momentum választóinak többsége is. Aki nem akar velünk közös listára jönni, az külön listára megy, de szerintem meg fogják büntetni őket a választók – fogalmazott a volt miniszterelnök, hozzátéve: ha fogadni kéne, inkább arra fogadna, hogy egy ellenzéki lista lesz.

Arra a kérdésre, hogy ha az előválasztáson nem a DK miniszterelnök-jelöltje kapja a legnagyobb támogatást, beállnak-e egy, adott esetben gyengébb ellenzéki párt jelöltje, vagy a független Márki-Zay Péter mögé, Gyurcsány Ferenc egyértelmű igennel válaszolt.

Szerinte arról, hogy Karácsony Gergely jelölt lesz-e, csak a főpolgármester dönthet, de úgy látja: Karácsony érzékeli az erre mutatkozó igényt. Gyurcsány Ferenc biztos benne, hogy a DK-n kívül a Momentumnak és a Jobbiknak is lesz kormányfőjelöltje, ahogy Márki-Zay Péter indulásával is számol.

Úgy látja: ez a kérdés biztosan nem tárgyalóasztal mellett, hanem előválasztáson fog eldőlni, ugyanakkor azt is elmondta: ebben nincs mozgástér, a győztes mögé mindenkinek oda kell állnia szájhúzogatás nélkül.

 

Arra a kérdésre, hogy egy közös lista mire lehet elég a Fidesszel szemben, Gyurcsány Ferenc utalt a Závecz Research kutatására, amely a kérdést úgy tette föl a választóknak, hogy Fidesz vagy egyesült ellenzék, és ebben a viszonylatban a két politikai tömb fej-fej mellett szerepelt.

A volt miniszterelnök úgy látja: a tavalyi önkormányzati választás azt mutatta meg, hogy ha van világos alternatíva, sok, korábban passzív szavazó is elmegy választani, a fideszes szavazók egy része pedig elbizonytalanodik. Egy nagyon világos, egyszerű felállásban győzni tud az ellenzék – szögezte le Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc figyelemreméltónak nevezte a felvetést, amely szerint az egylistás indulás egyes ellenzéki szavazók „lepattanását” jelentheti az ellenzéki választói tömbről, ám hozzátette: amikor ezt a felállást élesben kipróbálta az ellenzék, vagyis a tavalyi önkormányzati választáson, az egyes pártok szavazói gond nélkül szavaztak le a más ellenzéki párthoz tartozó jelöltre.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here