Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Még csak 2020 van, de a Fidesznek a jelek szerint nem nagyon kell már azon dolgoznia, hogy a 2022-es parlamenti választásokra legyenek kamu pártok, ugyanis van már legalább 4 ismertebb formáció, amelyik borítékolható, hogy nem lesz a Fidesz-váltó összefogás része.

Az ellenzék a határon túli szavazatok miatt így is pár százalék mínuszból fut neki a 2022-es választásoknak, de ezt a helyzetet nehezíti, hogy már most lehet látni 4 olyan formációt, amelyik egész biztos nem lesz a Fidesz-váltó összefogás része.

Már a 2018-as választások előtt is megírtuk egy pár alkalommal, hogy nem csak az egyéni választókerületeken múlik, hogy lesz-e kormányváltás, hanem azon is, hogy lesz-e közös lista.

Nem egy bonyolult dolog ez: a magyar parlament 199 fős, ebből csupán 106 képviselőt választanak választókerületekből, a többi 93 mandátum pedig a listáról kerül kiosztásra. Hogy világos legyen a megszerezhető képviselői helyek 54 százaléka egyéni választókerületből kerül megválasztásra, 46 százalékuk listás hely.

Ráadásul a listás mandátumok kiosztása is trükkösen történik, nem nagyon akarom most részletezni, de a mandátum kiosztásnál alkalmazott képlet nem arányos, a legnagyobb listát automatikusan felül reprezentálja, így 1-2 képviselői helyjel többet is kaphat csak azért mert az az első lista.

Így akár előfordulhat, hogy bár az ellenzék megnyeri a körzetek többségét, a 106-ból mondjuk 55-60 körzetet, de a listán mivel külön listák vannak, a Fidesz simán behozza ezt a hátrányt, mert a listás voksolást Ő nyeri meg.

Ezután a választástechnikai kitekintés után érthetővé válik, hogy már önmagában is lejt a pálya a Fidesznek, de már 4 formációról, lehet tudni, hogy tovább könnyítik a Fidesz amúgy se túl nehezített dolgát.

A Munkáspárt igazából talán utoljára 2002-ben volt  konzekvensen a baloldalon. Érdekes párt volt, ugyanis parlamentbe soha nem jutott, de előtte mindig bírt 1-2 százalékkal. Mostanában inkább már Fidesz-bábként tekintenek rá, de fél százalékra így is jó.

Ennél már problémásabb a Jobbikból kivált Mi hazánk mozgalom, a párt stabilan 5 százalék alatt van, de vannak régiók ahol a támogatottságuk ennél több. A Mi hazánk kemény vonalas szélsőjobb és már a megalakulásokkor deklarálták, hogy ők biztos nem lesznek része a Fidesz váltó összefogásnak.

A nyáron jelentettet be a Kétfarkú Kutyapárt is, hogy ők is egész biztos külön indulnak. A párt elnöke Kovács Gergely azt nyilatkozta, hogy azt, hogy a még senki nem bizonyította be nekik, hogy a szavazóik az ellenzéki összefogásra is leadnák a voksukat.

Kovács Gergely a 12. kerületben lett önkormányzati képviselő, ahol a kutyapárt minden körzetben állított jelöltet az ellenzéki összefogás jelöltjével szemben. A Kutyapárt annyi szavazatot kapott, ha még lett volna egy 1-2 százalékos lemorzsolódás is, akkor is ma az ellenzéknek többsége lenne a Hegyvidéken.

A kutyákat 2-3 százalékra mérik, Kovácsék különindulásával az ellenzéki lista egész biztos további hátránnyal indul.

Nem rég jelentette be hogy pártot alapított Volner János független országgyűlési képviselő, a Jobbik korábbi frakcióvezetője és alelnöke Volner párt néven. Már alakulásukkor leszögezték, hogy Ők nem kötnek szövetséget.

Másik ilyen érdekes párt az MSZP-ből kilépő Szanyi Tibor új pártja az ISZOMM, bár a párt jelezte, hogy el akar indulni az előválasztáson, ettől függetlenül kérdés az összefogásban a részvételük. Mind a Volner párt, mind az ISZOM a becsléseink szerint csak tized százalékokat vihet el.

Összességében ezek a pártok 4-5 százalékot is elvihetnek, persze ezen a helyzeten valószínűleg a választói bölcsesség fog majd segíteni: arra aki nincs benne az ellenzék váltó összefogásban nem szavazunk és pont. Nincs de.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here