Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Elégé radikálisan tovább korlátozhatja a választáson való országos listaállítás feltételeit a kormányoldal, méghozzá a papíron független Volner János javaslata nyomán- írja az távozó indexesek új lapja a Telex.

Támogatta a Fidesz-KDNP kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában Volner János azon, a választási törvény újabb tervezetéhez benyújtott módosító javaslatát, amely tovább szigorítja az országos listaállítás feltételeit – tájékoztatta a Telexet Sebián-Petrovszki László.

A DK országgyűlési képviselője, a bizottság taga elmondta: a kormánypártok képviselői egyhangúlag szavazták meg a javaslatot, így 8 igen szavazat volt a bizottsági ülésen, míg a 4 jelenlévő ellenzéki képviselő nemmel szavazott.

Volner János javaslata kikötné, hogy a jövőbeni választásokon pártlistát csak az a párt állíthat, amely – legalább 14 megyében és a fővárosban – legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Ez lényegében azt jelenti, hogy amennyiben a választási törvénymódosító csomagot ebben a formában szavazza meg a kétharmad, az ellenzéki pártoknak sem esélye, sem lehetősége nem lesz például a koordinált módon külön listán indulni a 2022-es országgyűlési választáson.

Sőt, több kisebb, de létező párt sem lesz képes majd országos listát állítani anélkül, hogy az ellenzéki pártok számára esélyes egyéni választókerületekben jelöltet ne indítana.

Mindez annak fényében igazán pikáns, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter két hete, a kormányinfón még cáfolta, hogy az ellenzéki pártok különlistás, vagy akár kooperációs indulását akadályozná az idevágó kormányjavaslat. osban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított”.

Jelenleg 27 választókerületben kell jelöltet állítani az országos listához, ez a szám emelkedett volna tehát 50-re, ám ez a javaslat még nem csinálta volna ki teljesen az ellenzéki stratégiákat, így most minden jel szerint biztos, ami biztos ezt a lécet megemelik 71-re.

A Telex megjegyzi, hogy papíron a javaslat elfogadása esetén a „kétlistás modell” továbbra is megvalósítható lett volna: 53-53 egyéni jelölttel például egy MSZP–DK–Párbeszéd, illetve egy Jobbik–Momentum–LMP pártlista (vagy ezek tetszőleges kombinációja) továbbra is elindulhatna, jelöltjeiknek sehol nem kellene egymással szemben ringbe szállniuk, de a kivitelezés már sokkal bonyolultabb lenne ilyen helyzetben. Két lista a legalább 71 egyéni jelöltet megkövetelő rendszerben azonban már ténylegesen kivitelezhetetlen lesz.

De a Fidesz trükközés valódi veszélye nem ez, hanem abban rejlik, hogy az olyan ellenzéki pártokat, mint a Kétfarkú Kutyák vagy a Mi hazánk rákényszerítsék arra, hogy minél több körzetben el kelljen indulniuk a közös ellenzéki jelölttel szemben. Ezzel is tovább gyengítsék a kormányváltás esélyét.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: