illusztráció, forrás: mno
Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nagyon úgy fest, hogy 2021-ben nem elég, hogy az árak drágulnak, de fizetésemelést se kapnak a magyarok

Nincs megállapodás a munkáltatók és a munkavállalók között. A munkavállalók január elsejétől 10 százalékos minimálbér emelést szeretnének, a munkáltatók viszont úgy gondolják a jelenlegi gazdasági helyzetben erre nincs esély.

Mindkét fél azt szeretné, ha a kormány segítene. A minimálbér kérdése az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozik, Palkovics László pedig részt is vett az első tárgyaláson. A következő tárgyalás két hét múlva lesz.

Jelenleg 161 ezer forint a bruttó minimálbér, ami 107 ezer forint nettó bevételt jelent. A munkavállalók azt szeretnék elérni, hogy a bruttó jövedelem bőven 170 ezer forint fölé emelkedjen.

Ezzel kapcsolatban most kezdődtek el a tárgyalások. A munkavállalók oldala mindenképpn szeretne 10 százalék minimálbér-emelést, és azt, hogy vegyék figyelembe a környező országok bérszínvonalát. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke híradónknak azt mondta, a cél a reálkeresetek növekedése. „Abban természetesen egy érdekképviselet nem lehet partner, hogy csökkenés következzen be a következő évben” – tette hozzá.

A munkáltatói oldal azt mondja, a gazdasági helyzetből kell kiindulni: hogy mi történt 2020-ban, és milyenek a kilátások 2021-re nézve. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint nem lenne célszerű január elsejétől a minimálbér-emelés. Az ATV Híradónknak azt mondta: először ki kellene lábalni az idei veszteségből. Ugyanakkor elhúzódó tárgyalások esetén, és a kormány segítségével lát lehetőséget arra, hogy némileg rugalmasabban kezeljék a helyzetet. „Az azonban biztos, hogy reálbér emelése szó sem lehet” – tette hozzá Rolek Ferenc.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is úgy gondolja, hogy állami beavatkozásra lenne szükség.

Kordás László szerint a kormány úgy tudná feloldani a munkáltatók és a munkavállalók között kialakult helyzetet, ha azokat az ágazatokat, amelyek nagyobb gonddal küzdenek, megsegítené, így ott se jelentene gondot kigazdálkodni az emelt minimálbért. „Mert akik kevésbé érintették a válság által – vannak, akik még profitáltak és a helyzetből – könnyedén ki tudnák gazdálkodni a szükséges összeget” – vélekedett.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: