Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Facebookon egyre többen panaszkodnak, hogy sok az olyan szerelő, karbantartó, aki magát ácsnak, gázszerelőnek, vízszerelőnek, áramszerelőnek vagy épp más szakmai tudást igénylő szakembernek adja ki magát, közben semmiféle képzettsége sincsen. Na de, hogyan lehet kiszűrni a csalókat? 

Egyre több kamu szerelőről szóló történet tűnik fel a médiában és a Facebookon, méregdrágán elvégzett munkák, silány és szakszerűtlen kivitelezés. Most a 24.hu számolt be egy esetről, ahol a kamu szaki a bíróság előtt kötött ki.

Foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel és csalással vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség. A férfi kétnapos csőhálózat-építői tanfolyammal, szakképzettség nélkül szerelt fel egy gázkazánt.

Az eredendően bútorasztalos férfi gáz- és kazánszerelőnek adta ki magát, így vállalta el egy szentgáli ház hibás kazánjának cseréjét. A cseréhez vitt használt gázkazánt, engedély nélkül, új helyre szerelte, de nem tudta beüzemelni.

Felajánlotta, hogy újat vesz, erre 200 ezer forintot kért, amit ki is fizetett a megrendelő. A vádlott azonban új helyett 25 ezer forintért egy használt berendezést vett, azt helyezte üzembe.

A szakszerűtlenül és szabálytalanul felszerelt kazán miatt a levegő szénmonoxid és széndioxid tartalma megnőtt a helyiségben, a lakó szerencséjére a kazán füstgáztermosztátja leállította a működést.

A vádlottat a megrendelő visszahívta, aki a kazán füstgáz-elvezetési zavarát jelző hibaüzenetet kiiktatta. A berendezést ugyanolyan szabálytalanul ismét üzembe helyezte, de a beépített biztonsági rendszer újra közbelépett, újra megóvta a sértett életét.

A megrendelő ezután már nem érte el, egy igazi gázszerelő mestert hívott, aki a szabálytalanságok miatt értesítette a gázszolgáltatót, a  katasztrófavédelem munkatársai pedig a helyszíni vizsgálatnál a kazánt életveszélyesnek minősítették, megtiltották használatát.

Az ügyészség a férfi ellen tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben, felfüggesztett börtön kiszabását, a gáz- és kazánszerelő foglalkozás gyakorlásától történő végleges eltiltását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak.

Mivel volt egy, kőműves munkákat végző segítője is, aki kontárságáról nem tudott, de a kazánvásárlási megtévesztés  „hasznából” részesült, ezért őt bűnsegédlettel vádolják, ellene pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Mindkét férfival szemben indítványozta továbbá a csalással szerzett összeg elkobzását.

Persze felmerül a jogos kérdés, hogy hogyan lehet elkerülni, hogy az ember egy sok százezres vagy milliós munkát ne végzettség nélküli szakikra bízón? Nyilván érdemes az ismerősi körbe szakit keresni, ha valakit ajánlanak az már vélhetően rendelkezik referenciával is.

De ha az ismerősi körben senki nem tud ajánlani senkit egy feladatra, akkor a hirdetés útján kiválasztott szakival mindig érdemes írásos szerződést kötni, illetve érdemes megkérdezni, hogy a munka elvégzéséhez szükséges iskola bizonyítványt be tud-e mutatni?

El lehet mondani, hogy erre amiatt van szükség mert sok a szélhámos. Ha egy tisztességes szaki meg fogja ezt érteni, hiszen neki is érdeke, hogy a csalókat ki legyenek szűrve. Figyeljünk oda, nehogy porul járjunk!

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: