Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Elhunyt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője és énekese hatvankilenc évet élt.

 

69 éves korában meghalt Balázs Fecó énekes, billentyűs, ezt az Apostol együttes jelentette be pénteken Facebook-oldalán. A zenész még november közepén került kórházba súlyos állapotban, ezt akkor Várkonyi Attila közölte a Retro Rádióban.

Azt már Facebook-oldalán írta le a DJ, hogy az intenzív osztályon fekvő zenész koronavírusos. “Ő is elkapta a vírust és jelenleg egy nagyon jól felszerelt intenzív osztályon fekszik”. A zenészt négy évvel ezelőtt egyszer már életveszélyes állapotban kellett kórházba szállítani szívritmus-zavara miatt. Nemrég még úgy nyilatkozott, hogy visszatért az egészsége és szeretné, ha a sors adna neki pár jó évet.

Balázs Fecó 1951. március 2-án született Budapesten. Édesanyja korán, négyéves korában meghalt, így a IX. kerületben egy gangos bérházban lakott a nagymamájánál. Középiskolai tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Középiskolában végezte. 1967-ben a Neoton együttes tagja lett, később Som Lajossal megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, ahol együtt zenélt többek között Radics Bélával.

A Taurus felbomlása után Koncz Zsuzsa kísérőzenekarában kezdett el zenélni. 1978-ban alapította meg a Korál együttest, leghíresebb számuk, a Homok a szélben, 1981-ben született. A zenekar 1986-ig működött, a Korál feloszlása után filmzenéket (Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak) és oratóriumot komponált, de színdarabhoz is írt zenét. 1997-ben újra összeállt a Korál, Kisstadionban tartott koncertjük elnyerte az év koncertje díjat.

Munkásságáért 1998-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, egy évvel később a Huszka Jenő-életműdíjat is odaítélték neki. Összesen tíz szóló lemezt adott ki, ezenkívül még húsz különböző albumnál működött közre. Utolsó szóló lemeze 2011-ben jelent meg 60 – Csak az évek múltak el… címmel. A Korállal tíz albumot készített, az utolsó 2006-ban jelent meg. Feleségével 2008-ban házasodott össze, a házasságból egy fia született.

Tucatnyi díjat, kitüntetést kapott pályafutása során: 2016-ban Kossuth díjat, 2008-ban Fonogram díjat (2008), 2010-ben Artisjus Életmű-díjat kapott, 2001-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

50 éves pályafutását jubileumi turnéval ünnepelte volna a nyáron, de a járvány miatt a fellépéseinek többségét le kellett mondania, augusztus végén pedig hangszálgyulladása miatt nem tudott színpadra állni. Honlapja szerint legközelebb november 29-én, saját előadóestjével lépett volna fel a sitkei katolikus templomban.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: