Romániai parlamenti választás egyik meglepetése, hogy bejutott a parlamentben a szélsőjobboldali AUR (Románok Egyesítéséért Szövetség). Egyik napról a másikra a figyelem középpontjába került, hisz egy évvel ezelőtti alapításához képest kb. 9 százalékot szerzett. Ezzel a negyedik legnagyobb párt lett Romániában.

Alig egy napja került be a román parlamentbe a szélsőjobb, máris hatalmas botrányba keveredett. Ugyanis kiderült, hogy egy köztörvényes bűncselekménnyel vádolt, börtönre ítéltét figurából lett a párt színeiben képviselő.

Ioan Mihai Lasca, az AUR Bihar megyei listavezetője volt, aki büntetett előéletű, és jelenleg is nyomozás folyik ellene bűnözői csoport alakításáért. A hatóság szerint ugyanis Lasca – 13 társával együtt – bankautomaták feltörésével hozható összefüggésbe, amiért 2013-ban le is tartóztatták és 2016-ban a szervezett bűnözés elleni ügyészség vádat emelt ellene.

A bíróság eddig két, egymáshoz kötődő ügyben hozott ítéletet ellene: az egyikben, volt barátnője kérésére, távoltartási végzést adott ki a politikussal szemben (még 2019-ben). (Az ex-barátnő a G4media szerint a férfi „agresszív viselkedése” miatt kérte annak eltiltását.)

A másik ügyben pedig egy hónappal ezelőtt született ítélet, és Ioan Mihai Lascat két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték testi sértéséért. Egészen pontosan volt barátnőjének jelenlegi élettársát verte meg. A maszkellenes tüntetések szervezőjeként is ismert politikust azért nem zárták ki a választásból, mert a jelöltállításkor még nem született döntés ez ügyben.

Mivel a szélsőjobb Bihar megyében 8,48 százalékot szerzett, így a furcsa előéletű szélsőjobboldali politikus bejutott a parlamentbe.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).