Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Orbán Viktor egy ügyes trükkel előre menekül a közelgő EU-s beégés elől. Egy ideje megúszta, hogy a Fideszt kitegyék a Néppártból. Mázlija volt, hiszen az EU-s vezetők a járványvédekezéssel volt elfoglalva. Ám a közelmúlt ügyei felgyorsították a Fidesszel szembeni fellépés folyamatát.

Azt pontosan nehéz körvonalazni, hogy vajon van-e többsége a Néppártban a Fidesz kizárásának, de ennek a folyamatnak az előszobája lehet az a kezdeményezés, amiről a Hír Hugó is beszámolt.

Még a múlt héten 30 néppárti képviselő kezdeményezte a Fidesz erős emberének Deutsch Tamásnak a kizárását a jobboldali pártból. Orbán Viktor minden jel szerint előre menekül a biztos a közelgő beégés elől.

Ugyanis a Népszava a birtokába jutott levél alapján ír arról, hogy Orbán Viktor a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) viszonyának lazítására tett javaslatot a frakcióvezető Manfred Webernek. Levelében a magyar miniszterelnök azt javasolta, hogy új típusú együttműködés jöjjön létre a fideszes EP-képviselők és az EPP frakciója között.

A Népszava szerint a levélben Orbán azzal érvel, a nézet- és érdekkülönbségek, valamint a kommunikációs problémák elkerülése érdekében a jövőben fűzzék lazábbra a fideszesek és a néppártiak kapcsolatait. A magyar miniszterelnök szerint ez megoldást jelentene arra a problémára, hogy miközben a Fideszt felfüggesztették a pártcsaládban, a tagjai mégis a frakcióban maradhattak.

Épp ezért Orbán egy olyan egy együttműködési megoldást javasol, mint amilyen 1999 és 2009 között az EPP és a brit Konzervatív Párt EP-képviselői között volt. Ekkor a britek a a néppárti frakcióhoz külső szövetségesként csatlakoztak, és egy külön csoportot alkottak. Mint a Népszava írja, akkor a politikai csoportot Európai Néppárt és Európai Demokraták Képviselőcsoportjának (EPP-ED) nevezték.

Egy ilyen konstrukció létrejöttéhez viszont a Fidesznek távoznia kell a Néppártból, és utána kéne beadniuk új csatlakozási kérelmet, és egyet kéne érteniük az EPP által vallott demokratikus értékekkel és a jogállami normákkal. A lapnak nyilatkozó uniós források szerint ezért Orbán levelében burkoltan az EPP-ből való kilépést készítheti elő.

A konzervatív európai frakció és a Fidesz viszonya régóta meglehetősen fagyos, már tavaly márciusban felfüggesztették a magyar képviselők tagságát, és Weber szerint csak a járvány miatt nem született még döntés a magyar párt kizárásáról. A magyar-lengyel vétófenyegetés sem segített sokat a kapcsolaton, az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk nemrég meg is üzente, hogy a Fidesz nem illik a pártcsaládjukba.

Nyilván a fenti ajánlat egy politikai trükk Orbántól, hogy az egyre biztosabbra vehető kizárást elkerülje és be tudja adni belföldön a híveinek, hogy no ezt ő akarta és a Fideszt nem is zárták ki a Néppártból.

A propaganda média nem fogja feltárni Orbán Viktor politikai trükkjeit, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot Facebookon, hogy mindenki lássa Orbán csak a biztos beégést akarja elkerülni.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: