Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ma a  parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt folytatódott a Szájer-botrány. Kihallgatták a Fidesz minisztert, aki kénytelen volt elárulni, hogy az ügyben alkalmazott Fidesz-propaganda találgatásokra és félinformációkra épül csupán. Továbbá Szijjártó kifejtette, hogy semmit nem tud, rosszak a törvények és oldja meg a problémát az ellenzék. 

Mint ismert, Szájer József november 27-én Brüsszelben részt vett egy 25 fős speciális házi bulin, ahonnan a rendőrök kiérkezésekor a Fidesz vezető politikusa az ereszcsatornán menekült,  belga ügyészség közlése szerint a volt EP-képviselő hátizsákjában kábítószert találtak. Ezzel kapcsolatban hallgatta meg a parlament nemzetbiztonsági bizottsága Szijjártó Péter külügyminisztert.

“Minden kétséget kizáró információ nem áll a birtokomban, találgatások és félinformációk vannak” – ezt válaszolta ma Szijjártó Péter az óriási nemzetközi visszhangot is kiváltó Szájer-ügyről a parlamenti nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán a jobbikos elnök, Stummer János kérdésére, hogy titkosszolgálati operációra van-e bizonyíték a kezükben.

Innentől kezdve Szijjártó válaszait úgy lehetne összefoglalni: hogy semmit nem tud, rosszak a törvények és oldja meg a problémát az ellenzék. Bár, mondjuk lett volna már másfél hete hogy képbe kerüljön, hogy mi folyik a pártjában…

A bizottsági ülésen a miniszter a Szájer-ügyre és az Információs Hivatal szerepére vonatkozó kérdésekre azt mondta: “a válasz egyszerű”, törvények szabályozzák a titkosszolgálatok működését.

A nemzetbiztonsági törvény arról szól, hogy az Információs Hivatalnak el kell látnia a kormányzati tevékenység szempontjából fontos, külföldön található magyar szervek és létesítmények biztonságos védelmét. Ez a nemzetbiztonsági védelem a külképviseletekre, az ott dolgozó diplomatákra és munkatársaikra terjed ki. Az Európai Parlament nem magyar intézmény, kívül esik a magyar joghatóságon. Az európai parlamenti képviselőkkel kapcsolatban pedig az IH-nak semmilyen hatásköre sincsen – jelentette ki a miniszter.

Most is megismételte, hogy ő “mint az ebben az ügyben semmilyen hatáskörrel nem rendelkező miniszter” a Szájer-ügyről akkor értesült, mint az itt ülő bizottsági képviselők.

De Szijjártó Péter azt is megvilágította, hogy ha valakit, egy magyar állampolgárt külföldön rendőrségi eljárás alá vonnak – “az intézkedés egy bizonyos fokán túl” -, akkor arról értesíteni kell a konzulátust. De ha valakit csak igazoltatnak a rendőrök szerte a világban, az nem kerül a nagykövetség látókörébe.

A magyar nagykövetséget semmilyen formában, semmilyen belga hivatalos szerv vagy kormányzati szerv nem értesítette – mondta a Szájer-ügyről a bizottsági meghallgatásán Szijjártó Péter.

Molnár Zsolt (MSZP), Ungár Péter (LMP) és a jobbikos Stummer János kérdéseire, melyek az Információs Hivatalnak a  szerepére és a Szájer-ügyre vonatkoztak, a miniszter azt válaszolta: “teljesen legitim” Stummer János felvetése, hogy adott esetben ez a konkrét esemény rávilágíthat arra, hogy a nemzet biztonságával kapcsolatban munkát kifejtő szolgálatok tevékenységét jobban, vagy másképp kell fölmérni.

“Ön mint a nemzetbiztonság elnöke, felléphet kezdeményezőként, szervezhet velük konzultációkat” – fordult a bizottság elnökéhez. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a többi szolgálattal már folyik a konzultáció arról, hogy szükséges-e és ha igen, mely pontokon a magyar jogszabályi környezet megváltoztatása.

Szijjártó Péter visszautalt arra is, hogy a külügyi bizottság, és az ellenzéki pártok az Információs Hivatalt “vették elő a közelmúlt egyik teljesen jogosan közfelháborodást kiváltó ügyében” – utalt Kaleta Gábor ped@fil bűncselekményére. “Holott a kiküldésre kerülő nagykövetek nemzetbiztonsági ellenőrzését sem az Információs Hivatal látja el” – közölte.

“Hogy most ez jó vagy nem jó, ebben most nem foglaltam állást, a jogszabályt idéztem. De én értem az önök igényét és elvárását, hogy egy ilyen esetben valaki tudjon valamit, valaki lépjen valamit, ezért legitimnek tartom a felvetését a bizottság elnökének. Ezért, ha erről konzultációt szervez, abban szívesen veszünk részt” – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy egy ilyen felvetésre valószínűleg a társszervek sem adnak “negatív választ”.

Ungár Péter kérdésére, mely Szájer József alkotmánybíró feleségére, Handó Tündére vonatkozott, Szijjártó Péter azt válaszolta: “annak a magyar választott tisztségviselőnek semmilyen ügye, védelme, átvilágítása” sem tartozik az Információs Hivatal hatáskörébe.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: