Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Boris Johnson brit miniszterelnök szombat esti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az elsősorban Londonban és Délkelet-Angliában terjedő új koronavírus-variáns fertőzőképessége az eddigi vizsgálatok szerint akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

A Dél-Kelet Angliában felfedezett variáns legfőbb tulajdonsága, hogy 70 százalékkal fertőzőbb, és 0,4 vagy annál nagyobb mértékben növelheti az R-értéket, de nem halálosabb, mint az eddig ismert fajtája (az R azt mutatja, hogy egy ember átlagosan hány másikat fertőz meg, és ha 1-nél magasabb az értéke, akkor a járvány erősödik).

A tudósok viszont még egyelőre nem tesztelték laboratóriumi körülmények között, hogy valóban gyorsabban terjed-e ez a változat, egyelőre csak a tapsztalat mondatja ezt, és azt sem tudják, hogy mi lehet az oka a gyorsabb terjedésnek. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a mutáció azokban a legyengült immunrendszerű szervezetekben alakult ki, amelyek nem tudták legyűrni a vírust.

A legnagyobb aggodalmat jelenleg a variáns tüskefehérje változásai jelentik, ami a vírus azon része, amely lehetővé teszi, hogy az ACE-2 nevű receptorral kölcsönhatásba lépve behatoljon a tüdő, a torok és az orrüreg sejtjeibe, mondta Stuart Neil, a londoni King’s College virológiai professzora.

Ha ez a tüskefehérje mutálódik, akkor a vírus könnyebben léphet kölcsönhatásba az ACE-2 nevű receptorral, de ami még ennél is nagyobb probléma lehet, hogy a tüskefehérje alapján fejlesztették ki a vakcinákat, így a mutáció hatással lehet az oltóanyag eredményességére is. Egyelőre azonban ezt sem lehet bizonyossággal tudni.

Egyelőre sajnos azt sem lehet még megmondani, hogy a magasabb átvihetőségű változattal szemben mennyire hatásos a maszkviselés vagy a társadalmi távolság betartása.

A kutatóknak viszont ahhoz van elegendő információjuk, hogy megmondják, hogy ez a változat potenciálisan egy nagyobb, rosszabb járványhoz is vezethet, és a könnyebb átvihetősége miatt valószínűleg sokkal többen betegedhetnek és halhatnak meg miatta.

Azt, hogy mennyire fog az új változat elterjedni, nagyon nehéz megmondani, de fő az óvatosság, ezért is rendeltek el Dél-Kelet Angliában teljes kijárási tilalmat, miközben több ország is megtiltotta a beutazást Nagy-Britanniából. A tudósok szerint azonban valószínűleg elkerülhetetlen lesz, hogy a teljes szigetországban újabb korlátozásokat vezessenek be a variáns miatt.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: