Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szita Károly, Kaposvár Orbán-nyalonc polgármestere elsők között volt, akik csaholva jelentették ki, hogy milyen csodás Orbán döntése, ami tönkre vágja az önkormányzatokat. Tette ezt úgy, hogy Szita a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, ami egy érdekképviselet lenne. Most polgármester társai kegyetlenül megszívatják: nem fizetik be a sok milliós tagdíjat Szitának. Íme a polgármesterek közleménye:

Elhatárolódunk a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke által kiadott nyilatkozattól. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy a jövőben szakmai alapon képviselje a szövetséget, és tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett, politikai alapú nyilatkozatoktól.

Közösen úgy döntöttünk, hogy a 2021-es költségvetésben az MJVSZ-tagdíjra szánt, többmillió forintos összeget is a járvány elleni védekezésre fordítjuk, mivel a helyi iparűzési adóbevételek megvonása után minden forintra szükségünk lesz.

Szita Károly, az MJVSZ elnöke a szövetség nevében a kormány helyi iparűzési adót megfelező döntésének támogatásáról, a gazdaságvédelminek nevezett, valójában nyíltan politikai célú, az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedéssel kapcsolatos elégedettségéről adott ki közleményt.

A 23 hazai nagyváros polgármesterét tömörítő szervezetből 9 városvezető azonban nem ért egyet sem a nyilatkozattal, sem a kormány döntésével. Tudjuk, hogy ezt a többi, főleg kormánypárti vezetésű város polgármestereinek egy része is értetlenül fogadta, igaz, kritikát ők eddig nem fogalmaztak meg.

A 9 város vezetőiként természetesen szolidaritást vállalunk a többi város és település vezetőjével is, ugyanis az ő városaikat, az ő közszolgáltatásaikat, az ő lakosságukat is jelentős hátrány éri a csökkentés miatt. Ismerjük és átérezzük az ő helyzetüket is.

Szita Károly tehát az MJVSZ szakmai céllal létrejött, a nagyvárosok egységes képviseletére hivatott szövetsége nevében, az érintett polgármesterekkel folytatott egyeztetés nélkül, de az ő nevükben adott ki a kormány politikai céljaival egyetértő, az önkormányzatok kivéreztetését célzó döntést támogató nyilatkozatot.

Ezzel Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet. Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett, politikai célú nyilatkozatoktól.

Ahogy az MJVSZ közleménye is kitér rá, a hazai nagyvárosoknak járványügyi költségvetést kell készíteniük 2021-re. Szita Károly úgy fogalmaz, hogy a nagyvárosok önkormányzatainak mindent a járvány elleni védekezés alá kell rendelniük.

A KKV szektor által fizetett helyi iparűzési adóbevételek 50%-os csökkentése olyan nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatok költségvetését, hogy az MJVSZ tagdíjára már nem lesz elég forrás, ezért úgy döntöttünk, hogy 2021-ben nem fizetjük be a szervezet több millió forintos, éves tagdíját.

Valóban minden forintra szükség lesz ahhoz, hogy önkormányzataink működőképesek maradjanak, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtegyünk városaink polgárainak védelme érdekében.

Hangsúlyozzuk, a Megyei Jogú Városok Szövetségének szakmai küldetését továbbra is fontosnak tartjuk, azonban tagságunk jövőbeli megőrzését az MJVSZ elnökének ezutáni nyilatkozatai függvényében mérlegelni fogjuk.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke
Botka László, Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere
Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármester
Dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere
Dr. Csőzik László, Érd Megyei Jogú Város Polgármestere
Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármestere
Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere
Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármestere
Pintér Tamás, Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármestere


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: