Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán Viktor nem hagyja cserben a haveri önkormányzatokat, ünnepek előtt szépen kitömte a Fideszes városokat, az ellenzéki Budapest konkrétan 0 forintot kapott.

A 24.hu vette észre, hogy a településeknek nyújtott támogatások például aránytalanul jutalmazzák a kormánypárti vezetésű városokat, miközben az ellenzékiek jó esetben is címkézett pénzt kaptak, de Budapest önkormányzata és egyetlen ellenzéki vezetésű kerület sem kapott egy árva fillért sem.

Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy a kormány kárpótolta a kormánypárti vezetésű városokat az iparűzési adó elvonásáért, miközben az ellenzéki vezetésű városok hoppon maradtak.

A kormány 26,8 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatokat, azonban beszédes, hogy

Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár,
Szolnok, Veszprém, és Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárdos, szabadon felhasználható támogatást kapnak, míg más városok bizonyos célokhoz rendelteket: így Eger például 600 milliót a vár fejlesztésére, míg Miskolc 700 milliót a miskolctapolcai fürdő üzemeltetésére.

A különbség, hogy míg az utóbbi városok ellenzéki vezetésűek, az előbb felsoroltak mindegyikében kormánypárti a polgármester.

Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely hangot adott annak, hogy a kkv-k iparüzési adójának felére csökkentése komoly gondot okozz Budapestnek, Orbánék egy 0 forint támogatást jutattak a fővárosnak.

A kormány szombaton jelentette be, hogy a gazdaságvédelmi intézkedéscsomag keretében felére csökkentik kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, ami komoly tiltakozást váltott ki az önkormányzatok keretében. Ez azt jelenti, hogy a települési önkormányzatok várhatóan 220 milliárd forintot, bevételük 9 százalékát, a fővárosi önkormányzatok pedig közel az ötödét, 18 százalékát bukják el jövőre. A vállalatoknak ugyanakkor nem jelent számottevő segítséget az intézkedés, tekintve hogy kevesebb, mint egy százaléknyi megtakarítást jelent.

Az önkormányzatok helyzetén az sem segít, hogy a kormány – szintén válságkezelő intézkedésként keretezve – megtiltotta, hogy jövőre adót emeljenek, ezáltal méginkább kiszolgáltatva őket a központi költségvetéstől kapott támogatásoknak, elsősorban a kisebb települések esetében.

A nagyobb települések, kiváltképp Budapest a miniszterelnök és a kormány kommunikációja alapján nem valószínű, hogy számíthat a napi működés fenntartására is használható támogatásra a kormánytól.

Még nehezebb helyzetbe hozza az önkormányzatokat az, hogy a kormány hozzájárulása szükséges a hitelfelvételükhöz is, így amennyiben a kormány úgy dönt, akár működésképtelenné is tehet egyes települési önkormányzatokat. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint

„A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről.

Ennek a bejelentésnek vajmi kevés köze a gazdasági válsághoz, sokkal több köze lehet a kormány hatalmi érdekeihez. Ez nem felelős kormányzás, ez vagdalkózás. Mérhetetlenül visszataszítónak tartjuk, hogy a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal. A hibás válságkezelés és az önkormányzatok ellehetetlenítése elleni tiltakozás a településeinken élő polgároktól kapott közvetlen felhatalmazásból fakadó kötelessége a polgármestereknek.”

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: