Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kétfordulós lehet az ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyének meghatározására vonatkozó előválasztás, és nem kizárt, hogy a résztvevők akár három szavazólapot is kaphatnak majd: az egyiken a lehetséges kormányfő személyére, a másikon az egyéni képviselőjelöltre voksolhatnának, a harmadikon pedig a résztvevők a pártszimpátiájukat jelölhetnék meg, ami a közös lista összetételének kialakításához szolgálhat fontos információval. A technikai részletek kidolgozása azonban még folyamatban van – mondja Magyar György.

Ha minden ellenzéki párt beleegyezik, kétfordulós lehet az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztásának folyamata az előválasztások során – áll a Magyar Ügyvéd blog legfrissebb bejegyzésében.

Az ügyvéd, aki egyben a Civil Választási Bizottság elnöke úgy gondolja, hogy a második fordulóba a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jutna tovább, a kiesőknek pedig kötelezettséget kellene vállalniuk arra, hogy a legnagyobb támogatottságot élvező személy mögé állnak – ahogy egyébként az RTL Klub Híradójának is beszélt.

A blogban arra is kitér, hogy a 2022-es választásra hat párt – a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd – már bizonyosan közösen készül, az ellenzéki összefogás pártjai a minap hat pontban rögzítették is a közös kormányzás alapelveit.

Azt ugyancsak tisztázták, hogy közös miniszterelnök-jelöltet és közös listát állítanak, s a 106 egyéni választókerületben ugyancsak egyetlen jelöltet indítanak a Fidesszel szemben. „Nem lenne szerencsés, ha egymás között – zárt ajtók mögött – osztozkodnának azon, melyik szervezet kiket nevezhet meg az elnyerhető posztokért folyó verseny résztvevőjeként.” – hangsúlyozta a

 

Civil Választási Bizottság elnöke.

Előválasztásra van tehát szükség – mutatott rá az ügyvéd, emlékeztetve arra, hogy ennek eredményeként nyerte el az ellenzék 2019-ben a főpolgármesteri tisztséget, és tudott győzni a IX. kerületben is.

„Meggyőződésem szerint ezt a nálunk még szokatlan politikai innovációt általánosan alkalmazni kell a következő parlamenti választás előtt is, és akkor az együttműködésben résztvevő egyetlen párt potenciális szavazói sem érezhetnék úgy, hogy a hátuk mögött, az akaratuk ellenében születnek döntések. Tapasztalataink szerint a nem kormánypárti szavazók az együttműködő ellenzékre szívesebben szavaznának, mint külön-külön egy-egy pártra” – hangsúlyozta.

A kétfordulós miniszterelnök-jelölt választás

Magyar szerint kétfordulós lehetne a miniszterelnök-jelölt kiválasztásának folyamata, amelynek alapján egyértelműen meghatározható lenne, hogy kit akarnak az állampolgárok. Indokoltnak mondta, hogy az országgyűlési egyéni képviselőjelöltek esetében is mindenütt legyen előválasztás, függetlenül attól, hogy az egyes körzetekben jelenleg ki a képviselő. „Mert nem ez a lényeges, hanem az, hogy mindenütt megtalálják azt, a helyben köztiszteletnek örvendő, előélete és korábbi tevékenysége alapján támadhatatlan, hiteles személyt, aki az adott körzetben eséllyel indulhat a Fidesszel szemben” – húzta alá.

A közös lista leosztása

További kérdéseket vet fel, hogy a közös országos listán a hat párt hány főt indíthat – olvasható a blogban. Magyar szerint lehetne persze a közvélemény-kutatási adatok alapján alkudozni, de ennek nem sok értelmét látja.

Ő az előválasztás során mérné inkább fel, hogy az egyes politikai szervezetek milyen valós támogatottságot élveznek. Felvetette, hogy az előválasztás során a résztvevők egy harmadik szavazólapon a pártszimpátiájukat is megjelölhetnék. Ennek az eredményét a listaállításnál lehetne felhasználni, ahonnan összesen 93 mandátum nyerhető el.

Még minden nyitott

A pártok azonban még nem döntöttek a részletekről – emlékeztet az írás, amely rámutat: ha azonban a pártok komolyan gondolják, hogy közös miniszterelnök-jelölttel, közös pártlistával és közös egyéni jelöltekkel vágnak neki a 2022-es választásnak, mielőbb tisztázni kell a technikai feltételeket is. Ehhez – hangsúlyozta – „mi, civilek, minden támogatást megadunk”.

„Meggyőződésem szerint e nélkül elmarad a siker, mert az előválasztás aktivizál, hiszen a polgárok joggal érezhetik úgy, hogy valódi részesei a folyamatnak. Ugyanakkor ezzel legitimálni lehet a jelölteket, s egy ilyen országos akció alkalmas a közvélemény tematizálására is” – összegezte a blogban Magyar György.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: