Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

A Szabad Európa portál  írt arról, hogy nem csak a szöveges híreknél, a fényképeknél is érvényesül a kormánypárti szerkesztés az Magyar Távirati Irodánál, az állami hírügynökségnél dolgozó fotósok politikai alapú döntésekről, torzított valóságábrázolásról számoltak be.

A Szabad Európa legújabb írásában arról számol be, hogy szinte már semmilyen területen nem lehet bemutatni a valóságot, ha az az aktuális sikerpropagandával ellentétes.

Erre jó példa, hogy tavaly március 25-én egy sorozatban olyan fotót közölt az MTI, amin egy pár, a Szent László Kórháznál földre dobott gumikesztyű szerepelt. A képet visszavonták, a fotószerkesztőség vezetőjét pedig felmentették a posztjáról (fotósként ott maradt). A Szabad Európa úgy tudja, azért, mert olyan kép jelenhetett meg, ami „nem megfelelően jeleníti meg a koronavírus elleni védekezést”.

Egy fotós azt mondta: „Az MTI-nél a kezdetek óta fontos volt a mindennapi élet archiválása, hogy az archívum alapján az utókor képet kaphasson az adott kor viszonyairól. Az MTI értéket teremtett, az archívum nemzeti érték, és fontos forrás az 50-es évektől kezdődően.”

De mára ezt a feladatát egyáltalán nem látja el a hírügynökség, a szociális témák szinte teljesen kiszorultak a képanyagokból, „már csak kézfogás és propaganda van benne” – mondta.

Azt is mondták a Szabad Európának, hogy: „Amikor az MTVA-ba megindultak a nagy pénzek, akkor nálunk is megjelentek a Fidesz emberei, akiknek nem volt szakmai tapasztalatuk, mégis ők mondták meg, mi mehet és mi nem.”

A lap forrásai szerint fordulópont volt a 2015-ös menekültválság: a fotósok utasításba kapták, hogy gyerekről, nőről ne készítsenek fotót, mert az úgysem fog megjelenni, a képaláírásokban pedig nem használhatták a menekült szót.

„Egyértelmű utasítás volt, hogy csak életerős férfiakat fotózhatunk” – mondta egyikük. A másik fotós szerint a férfiakat sem volt szabad elesettnek ábrázolni, de eleinte néhány nőt, gyereket ábrázoló képet még így is becsempésztek a hírfolyamba.

A lap több példát is felhoz példaként arra, hogy az MTI fotószerkesztősége kormánypárti, például az október 11-i időközi országgyűlési választások előtt, amikor a tiszaújvárosi választáson múlt a Fidesz-KDNP parlamenti kétharmada, a kampányidőszakban a Fidesz jelöltjéről, Koncz Zsófiáról 40 fotót közöltek (átadón, alapkőletételen, jótékonysági eseményen, a választókörzetben élő családok meglátogatása közben), az ellenzék közös jelöltjéről, Bíró Lászlóról egyetlen fotót sem találtak.

Tavaly a Szabad Európa hozta nyilvánosságra azokat a hangfelvételeket, amiken Bende Balázs, az MTVA vezető szerkesztője arról beszélt, hogy náluk nem az ellenzéket támogatják, és az anyagok készítése során ezt vegyék figyelembe. A Médiatanács nem indított vizsgálatot az ügyben.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: