Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egy kiszivárogtatott dokumentum szerint az Európai Bizottság a közbeszerzések reformjához köti a járvány utáni helyreállítást segítő forrásokat- írja a Népszava

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a közbeszerzési törvénykezését a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében.

A Reuters hírügynökségnek kiszivárogtatott belső dokumentum szerint a brüsszeli testület egyebek között ehhez a feltételhez köti az EU helyreállítási alapjából Magyarországnak járó kifizetéseket, ami valamivel több mint 7 milliárd euró lenne 2021-2026 között.

Brüsszel szerint a közbeszerzésekben tapasztalható elégtelen versenyeztetés rendszerszintű szabálytalanságokhoz vezet, amelyek miatt 2019-ben Magyarországot sújtotta az EU történetének legmagasabb arányú pénzügyi korrekciója, vagyis pénzbüntetése.

Ezért nagyobb átláthatóságot, az ajánlattévők közötti valódi versenyt és elszámoltathatóságot sürget. Az Európai Bizottság a dokumentumban leszögezi: Magyarországon túl magas, valójában az EU-ban az egyik legmagasabb azoknak a közbeszerzéseknek az aránya, ahol egyetlen ajánlattevő van.

Ez szisztematikus túlárazáshoz vezet, ráadásul az összeférhetetlenségről szóló magyar törvények is könnyen kijátszhatók. „A Bizottság évek óta szorgalmazza a közbeszerzési kockázatok alaposabb elemzését és ellenőrzését” — olvasható a Reuters által idézett dokumentumban.

„De úgy tűnik, hogy ezt a legmagasabb politikai szinten akadályozzák, pedig az intézkedéseket technikai szempontból egyszerű végrehajtani, és illeszkednek (a helyreállítási csomag) digitalizációs céljaihoz. ” A hírügynökség megkereste a magyar kormányt, amely a publikálásig nem reagált az értesülésre.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: