Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ma lenne 99 éves Göncz Árpád a rendszerváltás utáni első szabadon megválasztott köztársasági elnökünk, a Gyűrűk ura című regény magyarra fordítója. Ezen évfordulón jelentette be Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere hogy szobrot állítanak a Göncz házaspárnak.

Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere Facebookon jelentette be, hogy szobrot állítanak a Göncz házaspárnak.

Az ellenzéki városvezető bejegyzésében idéz a politikustól: „az életem a csődök, bukások és mellékutak sorozata volt. És el tudom mondani, hogy különféle kanyarok után oda kötött ki, ahova szerettem volna, s hogy életem végére azt csinálom, amit akarok, szabadon.”

Ma lenne 99 éves Göncz Árpád, aki szinte mindig mosolygott. Az élete példa arra, a XX. század megpróbáltatásai között is lehetett embernek maradni egyenes gerinccel, mert a szeretet annyi erőt tud adni, amivel mindent át lehet vészelni- írja Őrsi

A II. kerület polgármestere arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben egy ország zárta szívébe, nekünk itt, Budán másként is fontos volt. Szomszédunk volt, családjával együtt itt nőttek fel, itt élték az életüket közvetlen környezetünkben és végül itt is fejezték be azt.

Ezért tudjuk, nekünk nem csak az államférfira kell emlékeznünk, hanem a szerető családra is. Ezért fogunk szobrot állítani a Vérhalom téren a Göncz házáspárnak, akik példát mutattak mindannyiunknak emberségből, tisztességből és igaz szeretetből.- zátja sorait a városvezető.

Göncz Árpád  1922. február 10-én született Budapesten. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de az 1963-as amnesztiával kiszabadulhatott a fogvatartásból.

A második világháború után és az 1956-os forradalom idején a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége politikusa.

1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé választották. Pozíciójából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották, mely tisztségét 2000-ig viselte.

Fordítói tevékenységének legismertebb és legjelentősebb terméke J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regénye nagy részének magyarra fordítása. Göncz Árpád, 2015. október 6.-án 93 évesen hunyt el.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: