Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Levélben kér segítséget a Megyei Jogú Városok Szövetsége Gulyás Gergely minisztertől – számolt be az ATV Híradó. A szervezet fideszes elnöke, Szita Károly, aki Kaposvár polgármestere az ATV-nek elmondta: egyebek mellett a sportlétesítmények ideiglenes vagy hosszú távú üzemeltetését, a gyermekek közétkeztetésének átvállalását és a háziorvosi ügyelet átszervezését várják a kormánytól. A szövetség ellenzéki társelnöke szerint azonban ennél is többről van szó: az önkormányzatokat érintő elvonások teljes kompenzációját kérik.

„Konkrétan a 2020. évi a 2021. évi működési nehézségeink teljes kompenzációját fogjuk kérni a kormánytól” – a megyei jogú városok szövetségének társelnöke annak a levélnek a tartalmáról beszél, amit ellenzéki és kormánypárti polgármesterek közösen fogalmaztak meg és küldtek a miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Péterffy Attila szerint a fideszes városvezetők kevés kritikával éltek a belső egyeztetéseken, de az biztos, hogy komoly állami segítségre számítanak az erről szóló, jövő hétre tervezett egyeztetésen.

„Azt remélem, hogy az egyösszegű kompenzáció is megtörténik, továbbá a kormány elfogadja azt, hogy mind a 23 megyei jogú város gazdálkodása veszélyben van 2021-ben ezrét további jogcímeken további kompenzációt is nyújt számukra” – fejtette ki Péterffy.

A szövetség fideszes elnöke, Szita Károly szerint megfelelő kompenzációt jelenthetne néhány önkormányzati feladat tartós vagy ideiglenes állami átvállalása. Kaposvár polgármestere ATV-nek elmondta: sok városnak nehézséget jelent például az uszodák és más sportlétesítmények üzemeltetése, de egy sor másik területen is változást javasolnak.

„Itt is javasoltuk a közétkeztetés, a gyermek közétkeztetés egységes kezelését, esetleg egy állami átvétellel is. Az alapellátásnak is ügyeltet kell tartani a jelenlegi törvények alapján akkor amikor a kórházainkban is van sürgősségi ügyelet, a kettőnek a fúzióját javasoltuk” – nyilatkozta Szita.

„Mi szeretnénk azt ha a magyar politika nem csak hidegháborúról szólna” – a miniszterelnökséget vezet miniszter közölte: a kormány minden önkormányzatot partnernek tekint.

„Minden olyan polgármesterrel, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki, aki velünk akar együttműködni, aki úgy gondolja, hogy nem Brüsszel, hanem a magyar kormány tud számára segítséget nyújtani, mi örömmel állunk rendelkezésére” – jelentette ki Gulyás Gergely.

„Én arra gondolok, mást nem jelenthet, mint hogy a háttérben történt valami és vélhetően lesz megegyezés” – ez már a budaörsi polgármester véleménye a fideszes városvezetők kiállásáról. De hasonló állásponton van a Publicus Intézet igazgatója is.

„Bekövetkezett az, amiről mi elemzők, vagyis én elemző gyakran beszélek, vagyis hogy a Fideszben Orbán Viktoron kívül egyetlen egy erőközpont van, az pedig az önkormányzati lobbi mert hogy ők azok, akik függetlenek a miniszterelnöktől” – mondta Pulai András az Egyenes Beszéd stúdiójában.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: