Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

A sikerpropaganda ellenére, több mint 2 millió magyar él a létminimum alatt. A magyar lakosság jövedelmeinek koncentrációja az elmúlt tíz év alatt – a gazdasági növekedés ellenére – nem változott – hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Kiemelték: a lakosság összjövedelmének közel negyedével a leggazdagabb tíz százalék, illetve 50 százalékával a legfelső 30 százalék rendelkezett 2019-ben, ahogy 2010-ben is.

A legalsó tizedbe tartozó háztartások a jövedelmek csupán három százalékát, az alsó 30 százalékba tartozók pedig 14 százalékát birtokolták – ismertette a GKI.

 

A gazdaságkutató szerint a valóságban még rosszabb a helyzet, hiszen a leggyorsabban gazdagodó rétegek jövedelmei csak részlegesen szerepelnek a statisztikákban, a külföldi bevételek például nem minden esetben látszanak.

Mindez azt jelenti, hogy még a gazdasági növekedés csúcspontján is több mint 2 millió magyar állampolgár a létminimumot jelentő havi 101 ezer forint (vagy egy gyermekes családok esetében fejenként havi 81 ezer forint) alatti jövedelemmel rendelkezett – összegezték.

A GKI felhívta a figyelmet arra is, hogy míg 2010 óta a bérek nominálisan közel 100 százalékot, addig a nyugdíjak csupán 33 százalékot nőttek, a szociális juttatások pedig szinte semmit nem emelkedtek. Ezek legtöbbje a mindenkori minimál-nyugdíjhoz van kötve, amely 2010 óta változatlanul 28 500 forint – tették hozzá.


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: