Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az operatív törzs tájékoztatóján az országos tiszti főorvos arról beszélt: a második hullám sokkal magasabbra szökött, mint az első, a lefelé haladó szakasza pedig nem csengett le.

 

Müller Cecília közölte: már napokkal ezelőtt észlelték, hogy újra megnőtt a naponta detektált új fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 2853-mal nőtt az új fertőzöttek száma, ez figyelemre méltó adat. Hozzátette: a környező országokban is emelkedő tendenciát mutat az új fertőzöttek száma. Egy nap alatt 104 beteg hunyt el, a tiszti főorvos szerint továbbra is igaz, hogy a halottak között 3%-ban találtak olyanokat, akiknek semmilyen krónikus betegsége nem volt.

Ismét figyelmeztetett, hogy a koronavírus ellen kétféle módon lehet védettséget szerezni: az egyik, ha valaki átesik a fertőzésen, de ez a fajta védettség sok embernél csak kisebb mértékű. A nagyobb fokú védelmet csak az oltás jelenti.

Kínai vakcina és dokumentáció

Müller Cecília elmondta, hogy korábban már megkapták a kínai Sinopharm vakcina részdokumentációját, ami nem volt teljes, de azóta már a hiányzó dokumentumok a vakcinával együtt megérkeztek az országba. Így már minden dokumentum rendelkezésre áll az értékeléshez, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ezeket áttekinti, és lefolytatja a szükséges vizsgálatokat.

A tiszti főorvos szerint a vakcina kiszerelése és kezelése is kedvező, 2-8 Celsius-fokon tartható, az ehhez szükséges hűtőszekrények a háziorvosoknál megtalálhatók. Emellett az oltóanyag tűvel ellátva érkezik, vagyis felszívni sem kell, beadásra készen áll.

Elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók oltása lezárult, de lehetőség van az elmaradt oltások beadására, illetve ha valaki meggondolja magát, még regisztrálhat.

Müller Cecília szerint a vakcinák alkalmazhatósága különböző, az, hogy kinek lehet beadni, az alkalmazási előiratban rögzített tény. Az AstraZeneca oltóanyagtá például a 18 és 60 év közötti krónikus betegek kapják, egy-egy ampullával 10 főt lehet beoltani. A háziorvosok megkapják azt a listát, amiből kiválaszthatják a legmagasabb kockázatot hordozó betegeket.

A NEAK adatbázisából a krónikus megbetegedéssel regisztráltakat szűrik le, de ha valaki korábban „gyanús volt” valamilyen betegséggel kapcsolatban – például a háziorvos elküldte kivizsgálásra – akkor őt is „leszűrik”. A tiszti főorvos szerint a háziorvosok jól tudják, ki az, aki leginkább veszélyeztetett, meglehetősen nagy szakmai szabadságuk van abban, hogy eldöntsék, kit oltanak.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: