Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Megállt a Fidesz táborának csökkenése, tavaly augusztus és december között 36-ról 30 százalékra esett vissza a támogatottsága, most 31 százalék voksolna a kormánypártra. Az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíciónak van a legtöbb híve, a választókorú népesség 10 százaléka preferálja, egy hajszállal kevesebben, mint decemberben (amikor 11 százalékon állt) – derül ki a Závecz Research legfrissebb felméréséből.

A pártrangsor harmadik helyére érkezett Jobbik, a múlt év végi 7 százalékról 9 százalékra bővült a tábora. A Momentum és az MSZP decemberben 6 százalékon állt, előbbi most is ugyanennyi támogatót tudhat maga mögött, az MSZP viszont 5 százalékot. Az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt a választókorúak 2-2 százalékát vonzza, a Mi Hazánk és a Párbeszéd 1-1 százalékot. A pártnélküliek aránya a decemberivel azonos, 32 százalék – áll a Závecz Research közleményében.

 

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 47 százalékos, a második helyen a DK áll, 18 százalékkal. A Jobbik itt is előrébb lépett, az aktív szavazók 12 százalékára számíthat, a Momentum 9 százalékra. Az MSZP 7 százalékos az aktív szavazók csoportjában, az LMP 3 százalékot kapna, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot. – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet február első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A felmérés szerint a Jobbik közel két éve, 2019 márciusa óta nem állt ilyen jól, mint most. A párt a falvakban és a vidéki városokban a legerősebb ellenzéki párt, az előbbi települési kategóriában 12, az utóbbiban 10 százalékon áll – 2-3 százalékponttal megelőzve a DK-t. A megyeszékhelyek lakossága körében már a Demokratikus Koalíció áll jobban – 12 százalékot ér el, a Jobbik itt 8 százalékos, A fővárosban a DK egyértelműen megelőzi a Jobbikot (14 illetve 5 százalékosak).

A fiatalok, a 30 év alattiak körében a Jobbik a Momentummal fut versenyt – 13 illetve 11 százalékra számíthatnak. A harmincas-negyvenes korosztályban is az átlagot meghaladó a párt támogatottsága (11-12 százalék), az ötvenes korosztályban 7, a 60 év felettieknél 5 százalékos. Régi sajátossága a Jobbik-tábor összetételének, hogy a szakmunkásképzőt végzettek körében a legerősebb, most tőlük 13 százalékot kapna, s lényegében ugyanennyit – 12 százalékot – az érettségizettektől. Az alapfokú végzettségűek 4 százaléka voksolna rájuk, a diplomásoknak 7 százaléka.

A pártok erősorrendje mellett folyamatosan mérik a Fidesz-KDNP és a hat ellenzéki párt listájának támogatottságát. Ha ez a két lista (valamint a Kétfarkú Kutyapárté és a Mi Hazánké) kerülne a választópolgárok elé, akkor ez a szituáció aktivizálná a korábban pártnélküli választópolgárok egy részét. Ebben a választási helyzetben a kormánypártok listájának támogatottsága februárban 36 százalék.

A páros verseny hallatán a pártpreferenciával nem rendelkezők csoportjából tehát most 5 százalék, négyszázezer fő a Fidesz-KDNP mellé sorakozik fel. A hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága 34 százalék, amikor viszont közös listaként mérik, akkor 38 százalék voksol e formációra – 2 százalékot kitevő ellenzéki szavazónak nem tetszik a közös lista, ők lemorzsolódnak, de a bizonytalanoktól érkező 6 százalék (nagyjából félmillió szavazó) ellensúlyozza azt.

 

Decemberben 41-37 volt a hatpárti ellenzék és a Fidesz-KDNP listák százalékos támogatottsága, most februárban valamivel szorosabb, 38-36. A biztos választók körében is kiélezett a verseny, az ellenzéki közös lista 50 százalékon áll, a kormánypártoké 47 százalékon.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: